– Jag hade läst om att man kunde göra det hemma och det kändes självklart. Jag anser inte att jag behöver ta upp sjukhusvård för det. Det kändes lugnt och tryggt men de är klart att det är obehagligt, säger Anna, 40 år, som egentligen heter något annat.

Hon bor strax utanför Uppsala och har barn sedan tidigare. När hon blev gravid igen bestämde hon och hennes sambo att det inte var läge för ännu ett. Alternativet blev abort.
– Det är mycket för mitt eget välbefinnande, det gäller att ta hand om det. Jag kan inte klona mig mer, säger hon.
Proceduren blev ändå jobbig och obehaglig. Men efteråt var det som att trycka på en knapp. Illamåendet hon gått med i drygt sex veckor var som bortblåst. Men allt var inte positivt.
– Jag fick en del ångest. Det här får jag bära med mig nu, det är ju en fruktansvärd händelse. Det var ingen befrielse på det psykiska planet. Man vet ju vad det är man går miste om när man redan har barn, säger hon.

Aborten var hennes andra. Den första gjordes även den på medicinsk väg, fast på sjukhus. Hon är skeptisk till att så många gör sin första och kanske enda abort på detta sätt.
– Oavsett ålder tycker jag inte att man ska göra det hemma första gången. Jag vet inte hur råbarkade människor är nu förtiden men det är en obehaglig upplevelse, säger hon.