Mejlkonversationer som Expressen och stiftelsen Expo har tagit del av avslöjar att Pavel Gamov har haft kontakt med partitoppar inom Nationaldemokraterna. Han uttryckte bland annat att han ville skriva en artikel om äktenskapet mellan Ann-Sofie Sahlins äktenskap med en utländsk man och kallade det för en "fadäs".

– Jag tycker att det var olämpligt och jag står verkligen inte bakom det i dag. Det var fem år sedan och jag var 19 år gammal då. Jag tycker inte att man ska ha några åsikter om människor med olika bakgrund har relationer med varandra. Det är inte politik för mig, säger Pavel Gamov.

I mejlet som skickades till tidningen Nationell idags dåvarande chefsredaktör Vavra Suk skrev Pavel Gamov även att han skulle slutföra en annan artikel. Vavra Suk satt vid samma tidpunkt i Nationaldemokraternas ledning.

Har du skrivit anonyma artiklar för tidningen Nationell idag?

– Det här var fem år sedan och jag minns inte allt. Det är möjligt att jag har skrivit någon eller några notiser anonymt där, men det är jag djupt ångerfull för.

Inför valet 2010 då Pavel Gamov började etablera sig inom SD. I ett nytt mejl till Vavra Suk vädjade han om att alla spår av hans kontakt med Nationaldemokraterna skulle raderas. Men avslutade mejlet med att skriva: "Tack för det arbete ni utför".

– Jag bröt kontakterna med Nationaldemokraterna 2010. Jag var omogen och politiskt vilsen. Det är inget som jag står för i dag.

Är det här förenligt med SD:s nolltolerans mot rasism?

– Vi får se vad som händer. Jag har kontakt med partiledningen, men de vill avvakta beslut till de har mer information om vad som har hänt, säger Pavel Gamov.

Staffan Axelsson

staffan.axelsson@unt.se