– Scenariot var ett gymnasiedisko med någon form av terroristverksamhet där Uppsalapolisen och Stockholmspolisen skulle göra ett tillslag. De hade äskat sjukvårdsstöd av försvarsmakten för att ta hand om eventuella skadade, förklarar kapten David Bergman.

Medverkade på övningen, som avslutades sent natten mot onsdag, gjorde även ett 60-tal ungdomar som så kallade skademarkörer. Även specialiserade, och amputerade, skådespelare från ett brittiskt företag var på plats.

– De är personer, ofta soldater, som förlorat en arm eller ett ben. De sminkas så att deras sprängskada ser ut att nyligen ha inträffat. I sådana här övningar eftersträvar vi största möjliga realism och påfrestning för att sjukvårdarna ska kunna klara sin uppgift under de absolut svåraste förhållandena, säger David Bergman.

Artikelbild

| Bild från övning Meteor som är en sjukvårdsövning som genomförs av 13:e Telekrigsbataljonen med inbjudna förband. Övningen innefattar bland annat samverkan och samövning med polismyndigheten.

Syftet med den veckolånga övningen, som har utgått från Ärna, har varit att samöva försvarsmaktens sjukvårdsresurser från armén, marinen och flygvapnet med polisens sjukvårdsresurser från Uppsala och Stockholm.

Under lördagen och söndagen genomfördes mindre övningar vid Ultuna och man har även tränat på att evakuera personer med helikopter och med ambulans genom Uppsala.

– Det har varit många intresserade barn och pappor som tittat på helikoptern när den landat på ängen utanför SLU. Det här var en väldigt stor övning och den största i sitt slag som gått på mycket länge, säger David Bergman.