Solen sken när invigningen av Gottsundaskolan drog i gång bakom Gottsunda centrum.

Adnan Daher som börjar nian på skolan tyckte det kändes jättebra att vara tillbaka igen.

– Det känns som man är hemma. Alla kompisar är samlade på skolan och det är skönt, säger han.

Artikelbild

| Kommunalråden Erik Pelling (S) och Helena Hedman Skoglund (L) klippte bandet.

Under invigningen var alla var på plats: elever, lärare och ansvariga politiker. Rektor Elisabeth Viksten Eriksson tackade för den nya skolan och berättade vad den betyder för Gottsunda som stadsdel. Utbildningsnämndens ordförande Helena Hedman Skoglund (L), som själv gått på Gottsundaskolan som 13-åring, berättade om den sorg hon kände natten då skolan brann ner.

– Men trots att det varit en svår tid och ni har stått utan egen skola så har ni lyckats höja era skolresultat - välkomna hem, sade hon.

Efter det klipptes det obligatoriska blågula bandet och alla fick mackor och juice.

Det har varit ett tufft år för många elever. Sedan branden i början av oktober förra året, som ödelade nästan hela Gottsundaskolan, har eleverna bussats till Sverkerkolan och Fyrisskolan i Luthagen.

Artikelbild

| Adnan Daher tyckte det känns jättebra att vara tillbaka på Gottsundaskolan igen.

– Det var bra på Sverkerskolan. Men det har varit jobbigt med resorna fram och tillbaka varje dag så det känns skönt att vara tillbaka igen. Skolan är jättefräsch. Alla lokaler är fina, säger Sofia Strerner och får medhåll av kompisarna Vendela Eurenius och Katerina Tsantaridou.

Andrada Stan och KadiatouSall tycker att bussresorna var stressande och tog mycket tid från skolarbetet.

Artikelbild

| Alla L Alan tycker, liksom de flesta andra elever, att det är skönt att ha skolan på hemmaplan och slippa åka buss till andra sidan stan.

– Nu har vi fått mycket mer motivation, säger de.

Den nya skolan fyller Ida Hall med energi.

Artikelbild

| Efter invigningen fick alla mackor och juice.

– Efter skolbranden kände sig alla ganska tomma. Även om det fungerat bra i Sverkerskolan har det känts mörkt och dystert så det är jättebra att komma tillbaka igen, säger hon.

Alla L Alan har längtat efter att skolan ska öppna.

Artikelbild

| Både elever, lärare och politiker var på plats under invigningen.

– Jag har varit och kollat in vårt klasrum. Det ser bra ut. Skolgården är fin, ja allt. Jag bor bara en minut från skolan så det här blir en bra avslutning innan jag börjar på gymnasiet, säger han.

Läraren Henrik Holfve som jobbat på Gottsundaskolan i många år tycker att kommunen lyckats leverera en fullgod skola.

–  Att det skulle vara så bra trodde jag inte när man började planeringen. Det har varit ett tufft år med bussnigen till stan men jag tycker att eleverna har varit fantastiska. Allt har fungerat , säger han.

Den nya skolan är dock bara provisorisk. Meningen är att den ska stå i fem år. Under tiden ska en helt ny, permanent, skola byggas i Gottsunda