Drömjobbet för den som vill ta det kallt

Nu söker Uppsala universitet ny personal – på Antarktis. Du behöver kunna ta det kallt, vara händig, och gilla att gå på djupet.

Temperaturer på minus 40 är inte ovanligt på Sydpolen där IceCube ligger, som detekterar neutriner från yttre rymden,

Temperaturer på minus 40 är inte ovanligt på Sydpolen där IceCube ligger, som detekterar neutriner från yttre rymden,

Foto: ICL/Sven Lindström

Uppsala2019-06-04 08:54

"Du får inte ha några problem med att vistas ute i -40°C på 3000 m höjd under ibland stressade förhållanden". Det är kraven på den tekniker som Uppsala universitet nu söker för en tre månaders anställning på Sydpolen vid neutrinteleskopet IceCube.

Professor Allan Hallgren vid Institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet, är kontaktperson i annonsen. Han har själv varit på plats på Antarktis två gånger för drygt tio år sedan.

Hur vet man om man inte har problem med minus 40 grader under stressade förhållanden?

– Nja, det vet ju de flesta förstås inte. Men vi kände att vi behövde ha med det som en upplysning om vad som kan vänta. Men jag tror att man vet om man klarar minus 20 grader. Gör man inte ska man inte ha det här jobbet, säger Allan Hallgren, som berättar att medicinska tester kommer att genomföras på den som får jobbet.

Det är inte en forskare som eftersöks, utan en tekniker som enligt annonsen ska vara "allmänt mekanisk händig" och ha erfarenhet av arbete med elektronik. Det som ska göras är att ställa i ordning den varmvattenborr som används för att borra 2 600 meter djupa hål i isen. I borrhålen ska sedan ljusdetektorer sänkas ned för att detektera neutriner från rymden.

Förberedelserna där teknikern ska delta omfattar tester av "mekaniska och elektriska system, nätverk, säkerhetssystem, samt provdrift av hetvattenproduktion", står det i annonsen.

Är det garanterad is till drinken på after worken?

– Ha ha, det vet jag inte. Men man bor som på ett semesterhotell där man förstås har en del fritid tillsammans.

Så man behöver inte vara rädd för att vara ensam på Antarktis?

– Nej, nej, man arbetar i ett arbetslag.

Hur ofta har ni sådana här ansökningar?

– Det här är en engångschans. Vi var med i förberedelserna för IceCube för 25 år sedan. Svenska borrare har visat sig duktiga och vana vid kyla, så nu får vi chansen igen.

Men den som blir sugen får inte ta det kallt. För ansökningstiden är mycket kort. Det gäller att höra av sig till Uppsala universitet i dag tisdag eller imorgon onsdag 5 juni.

Fakta

Neutrinerna är universums näst vanligaste partikel. Bara ljuspartiklarna, fotonerna, är ännu talrikare.

Neutriner rusar genom rymden nära ljusets hastighet och växelverkar nästan aldrig med materia.

Tusentals miljarder­ neu­tri­ner passerar genom din kropp varje sekund, men under hela din livstid kommer bara två eller tre av dem att krocka med en atomkärna.

En del neutriner skapades redan vid Big bang. Andra ­bildas i processer i rymden och på ­jorden. Till och med i din kropp frigörs cirka 5 000 neutriner­ per sekund när en isotop av grundämnet kalium faller sönder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!