Det som hänt torde hamna i historieböckerna men man vet aldrig. Det här brevet är mitt sätt att skydda dig. För jag var med och jag lovar dig - över min döda kropp – att detta är sant.

Sätt dig nu i en soffa, bekvämt, och drick lite varm choklad så ska jag berätta.

Allt började hösten 2017. I oktober. Det ansågs då som ett avslöjande, villket var lite konstigt, för alla kvinnor kände ju till det redan innan. De flesta hade själva blivit utsatta.

Men kvinnor blev inte alltid lyssnade på, på den tiden. De togs inte riktigt på allvar. Inte förrän ett gigantiskt antal kvinnor vittnade om samma sak. Ja, jag förstår att du tycker det verkar konstigt, men så var det innan den epokgörande hösten 2017.

Varför hade inte kvinnor pratat om detta tidigare, undrar du? Det berodde nog på att vi till viss del la skulden på oss själva. Hela våra liv hade vi ju blivit inskolade i tanken att vi borde behaga den manliga blicken. Det ledde till tvivel på att vi ägde våra egna kroppar fullt ut. Nej, jag skojar inte! Kanske var det vårt eget fel, tänkte vi, för att vi hade haft för korta kjolar, varit för fulla eller bara gjort misstaget att vara ute och gå på kvällen. Eller som det skulle visa sig, för en väldig massa kvinnor räckte det med att gå till jobbet för att drabbas av männens sexuella våld.

Speciellt bra minns jag den dagen när 456 skådespelare i Sverige gick ihop i ett upprop, #tystnadtagning, de fått nog av sexuellt våld, hot och våldtäkt. De vittnade om hur regissörer och deras manliga kolleger betett sig som svin. Hur de utnyttjat sina maktpositioner. Allt kunde pågå år ut och år in eftersom deras chefer höll förövarna – de som också kallades genier – bakom ryggen. Kvinnorna hade osäkra anställningsvillkor och kunde inte säga nej utan att riskera att förlora jobben.
Det var förfärlig läsning! Det visade vilka dolda dramer som hade utspelat sig bakom vita duken och röda ridån. Sen följde nya upprop i bransch efter bransch och just det gjorde effekten oslagbar. Den blev den längsta kampanjen någonsin. Och män började säga ifrån.

Ta gärna lite mera choklad! Du kanske inte kommer att tro det här. Men ironiskt nog var det en man som skulle sätta igång hela processen. Hans namn var Harvey Weinstein, en slags filmkung i Hollywood, som också begått sexuella övegrepp mot kvinnor under 20, 30 års tid. När det blev känt startade skådespelaren Alyssa Milano #metoo, som blev kampanjen som fick kvinnor världen över att våga vittna om övergreppen som de utsatts för. Vilket gjorde att ett pärlband av män allt från utrikesministrar till programledare fick sparken ifrån sina jobb.

Det är annat för dig. Nu är den här typen av maktfullkomliga män borta. Men jag vill att du ska veta hur det en gång var, som en varning, så du känner igen tecknen på mäns sexuella våld. Ifall liknande tendenser skulle dyka upp igen kan det nämligen sprida sig som en epidemi.