Sopbilen i Fullerö brann drygt 20 meter från en dieseltank vid en bensinmack, och i Stenhagen brann det kraftigt i en sopbil som hämtade sopor i ett radhusområde. Bägge sopbilarna tillhör samma underleverantör till Uppsala vatten.

– Det är fortfarande oklart varför bilarna började brinna men vi ser det som extrem otur och ett otroligt sammanträffande, säger Rickard Wolrath, kommunikatör på Uppsala vatten.

Sopbilen som brann i Stenhagen drevs på biogas vilket medförde att branden kunde innebära en fara för allmänheten. Sopbilen i Fullerö drevs på diesel, Uppsala vatten ser inte något sammanträffande mellan händelserna.

– I nuläget utreder inte vi själva branden utan det gör underleverantören och eventuellt polisen, säger Rickard Wolrath.

Samma underleverantör har ytterligare 14 bilar som hämtar sopor i Uppsala. Ytterligare extrabilar har kallats in efter bränderna för att upprätthålla den regelbundna sophämtningen.

– Sophämtningen ska inte påverkas. Det kan vara så att vissa hushåll på en del rutter får sina sopor hämtade senare men det är bara att lämna kärlen ute, säger Richard Wolrath.

På måndagen meddelade polisen att man inte inlett någon utredning kring branden i Stenhagen. Under tisdagen fanns inga nya uppgifter från polisen om att man kommer inleda någon utredning gällande någon av bränderna.