Olyckan inträffade på Musikvägen i Gottsunda 10 maj. En polisbil var på väg mot en misstänkt skottlossning men fick ändra kurs med för att i stället jaga ett fordon på E4:an. På vägen dit körde bilen på två personer, en kvinna i 50-årsåldern och en man i 70-årsåldern. Mannen avled senare av sina skador.

Beslutet att lägga ned förundersökningen meddelades av åklagare Henrik Rasmusson, som lett undersökningen.

– Det som har framkommit är att polisen framfört polisbilen i en brådskande yrkesutövning. Han har då påkallat fri väg genom att ha ljussignalen påslagen, säger han.

Enligt vissa uppgifter ska mannen ha överskridit hastighetsbegränsningen på vägen, något som dock är tillåtet vid utryckningar. Enligt Henrik Rasmusson finns det ingenting som tyder på att mannen varit oaktsam i samband med olyckan, trots att många väljer att gå över vägen just på den platsen.

– Det var inte ett övergångsställe eller någon annan omständighet som gjorde att det fanns anledning att iaktta någon förstärkt uppmärksamhet på den platsen. Det var en vanlig vägsträcka.

Henrik Rasmusson vill inte svara på hur föraren har beskrivit händelsen men säger att det inte finns någonting i polisens berättelse som indikerar att det har begåtts några fel i hans framförande av fordonet. Han vill heller inte uttala sig om vad den skadade kvinnan, som fördes till sjukhus efter olyckan, har sagt.

Mannen som körde fordonet är fortsatt i tjänst hos polisen.

– Det finns inga planer på att ta honom ur tjänst, säger lokalpolischef Jale Poljarevius.

LÄS MER: En man avliden efter polisbilsolyckan

LÄS MER: Kommunen ska se över Musikvägen

LÄS MER: "Många personer inblandade"