Ska du gå hem nu? Ha det bra och cykla försiktigt! Thomas Danielsson har koll på det mesta och de flesta som rör sig i korridorerna. Han har varit vaktmästare på Internationella engelska skolan i Uppsala sedan starten för fem år sedan, och stortrivs.

Det gör också elever och lärare - med honom.

– Han har humor och är omtänksam och han kan säga till på ett vänligt och bra sätt, säger eleverna Ahmed Akaev och Linnéa Löfgren som tar igen sig mellan ett par lektioner.

Artikelbild

| Viktig koll. Brandsläckarna måste vara i trim. Thomas Danielsson kollar noga så att inget satt dem ur funktion.

Att vara vaktis är ett varierande jobb. Men den vanligaste arbetsuppgiften är inte det där lampbytet utan att klippa upp skåplås åt elever som tappat bort nyckeln. Flera gånger om dagen måste han rycka ut med bultsaxen.

I lärarrummet, är det extremt viktigt att kaffemaskinen är i trim.

– Finns det inte kaffe är det kris. Det stör hela skolans fokus på undervisningen och jag vill inte utsätta mina kollegor för det, skrattar Thomas Danielsson.

Läraren Anna-Märta Näsholm håller med.

Artikelbild

| Vanligaste jobbet. Thomas Danielsson öppnar ett 20-tal lås i veckan med sin bultssax.

– Thomas är väldigt serviceminded, och otroligt bra med eleverna. Det är jätteviktigt att vi har vuxna som rör sig i skolan och kan fånga upp vad som händer. Det är bra för eleverna och underlättar för oss lärare, säger hon.

När Thomas Danielsson började som vaktmästare hade han arbetat som lagerchef i nio år och trodde att jobbet mest gick ut på att fixa praktiska saker.

Artikelbild

| Vaktmästarjobbet är i många stycken socialt. Thomas Danielsson rör sig ständigt i korridorerna, ofta med bultsaxen beredd att öppna lås som saknar nyckel.

– Jag hade inte en tanke på kontakten med eleverna. Den är extremt viktig, att se barnen. Om någon sitter för sig själv och inte mår så bra, har en dålig dag, ja då måste man ta sig tid, slå sig ner och fråga om något hänt, säger han.

Är det akut brukar Thomas Danielsson hjälpa till att slussa eleven vidare till skolkurator eller till skolans elevvårdsteam.

Artikelbild

| Vaktmästaren. Thomas Danielsson rör dig mycket korridorerna och har bra koll både på det praktiska och det sociala.

– Det är egentligen inte något som faller på mig. Men jag har en roll som medmänniska att engagera mig, och jag kan inte låta bli. Det är en stor tillfredställelse att hjälpa, säger Thomas Danielsson.

Han bär ett band med texten ”aldrig ensam” på ena armen - bandet säljs som en del i ett nationellt informationsprojekt som vill bryta tystnaden och sprida kunskap kring psykisk ohälsa bland unga vuxna

– Det finns ett tabu kring att prata om att man mår dåligt psykiskt. Jag tycker det är viktigt att bryta det. När man är ung så kan man tro att det beror på något fel hos en själv. Så är det oftast inte, säger Thomas Danielsson.

Hur ser en bra dag ut för en vaktmästare?

– Det bästa är när jag kan hjälpa till där det behövs... eller när någon kommer fram och säger att min kompis tycker du är jättesnäll. Det bli som en sorts bonus i jobbet.

Och hur ser en dålig dag ut?

– När någon stör eller skräpar ner. Jag tycker det ska vara snyggt och fint i skolan, det är viktigt för att alla ska trivas, säger Thomas Danielsson.