Kort innan talen skulle börja, efter att demonstrationståget anlänt från Vaksala torg, slutade elektriciteten att fungera vid scenen. Något som visade sig bero på att ett tändstift hade gått sönder i det mobila elverket.

De inledande talarna fick därför klara sig med en megafon. Detta ställde till det för riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau som fick korta ned sitt tal då rösten inte höll.

– Finns det någon här som har ett elverk? sa hon halvt desperat från scenen.

Artikelbild

| Västerpartiets kommunalråd Tobias Smedberg talade vid Slottsbacken under första maj. I megafon.

Innan dess hann den tidigare kommunpolitikern bland annat ta upp att hon vill se en ökad jämlikhet i samhället och att hon kraftigt tar avstånd från de ökade löneklyftor hon anser att den nya regeringen vill driva igenom med kommande skattereformer.

Kommunalrådet Tobias Smedberg fick även han hålla till godo med en megafon under sitt tal. Där gick han till hårt angrepp mot det nuvarande kommunala mittenstyrets beslut att sälja ut Gottsunda centrum och 300 bostäder i området. Ett tal som gav de högsta applåderna för dagen.

– Vi fortsätter kämpa så att familjer inte ska behöva vräkas från sina hem. Gottsunda ska utvecklas och inte säljas, sa han bland annat och presenterade vidare i sitt tal ett tiostegsprogram gällande en förändrad bostadspolitik i Uppsala där några av punkterna är att sätta stopp för utförsäljningar och göra Uppsalas allmännytta till bäst i landet.

Enligt Vänsterpartiet deltog omkring 1 000 personer i årets demonstration. En som har deltagit i samtliga demonstrationståg i Uppsala för partiet sedan 1985 är 72-åriga Liza Boëthius.

Artikelbild

| Västerpartiets demonstrationståg lockade omkring 1 000 personer.

– Jag bar fanan i år och gick längst fram, säger hon.

Vad betyder första maj för dig?

Artikelbild

| Västerpartiets demonstrationståg under första maj till Slottsbacken började vid Vaksala torg.

– Det är en högtidsdag och en fin tradition. Jag ser den också som ett sätt att hylla våra förfäder som har byggt det välfärdssamhälle som vi har.

Vilka frågor tycker du är de viktigaste i dag?

Artikelbild

| Liza Boëthius har deltagit i samtliga demonstrationståg för Vänsterpartiet i Uppsala sedan 1985. I år bar hon fanan längst fram.

– Det är klimatet, strejkrätten, arbetsrättslagarna och ett förbud mot att marknadshyror införs i nyproduktion.

Övriga talare för Vänsterpartiet vid Slottsbacken var bland annat Stig Henrikson, Cecilia Viklund, Jonas Karlsson och Henrik Malmrot från Ung Vänster.

Artikelbild

| Till slut var elverket på plats och i bruk under Vänsterpartiets demonstration vid Slottsbacken.

I det senaste kommunvalet ökade Vänsterpartiet med 1,9 procentenheter och blev tredje största parti med 10,7 procent av rösterna.