Överraskningen var total när Denis kom med morföräldrarna Ivan och Marianna till Västra Stenhagenskolan i Uppsala. Utanför biblioteket hade Denis gode man, Soufi Midia tillsammans Vanessa Ebrahim från Gävle dukat upp långbord med ballonger, kaffe, saft och kakor. Till det en stor hög med paket, och en ny fin cykel. De har startat en facebookgrupp till stöd för Denis och arrangerat överraskningsfesten.

Ivan och Marianna hade svårt att hålla tårarna tillbaka när en stor bukett med blommor landade i deras famn.

– Vi tackar alla och hela svenska folket som har gjort det här möjligt. Jag känner mig jätteglad för allt stöd vi får för att Denis ska få stanna hos oss, säger Ivan och Marianna.

Artikelbild

| Denis fick en ny cykel under överraskningsfesten. Hans gode man Soufi Midia och Vanessa Ebrahim som engagerat sig för Denis sak lämnade över den.

Denis kom till Sverige från Ukraina tillsammans med sin mamma när han var två år gammal. Denis pappa, som bor kvar i Ukraina, har avsagt sig föräldraskapet. Sedan moderns död har Denis varit föräldralös, men bott hos sin mormor och morfar i Uppsala som ansökt om att få adoptera honom.

Ivan berättade att han och Marianna just fått ett brev från tingsrätten i Uppsala som begär in nya handlingar i adoptionsärendet.

– Jag hoppas att det betyder att det kommer att gå fortare. Vi ansökte om adoption för två månader sedan. Kanske leder allt stöd vi fått från alla att vi kan adoptera vårt barnbarn. Denis har ju redan anpassat sig till Sverige. I Ukraina riskerar han att hamna på barnhem, säger Ivan.

Denis själv blev lite blyg av all uppmärksamhet, men började snart öppna paketen. Han gillade allt han fick lika mycket. Paketen innehöll en stor dinosaurie, bilar, en fotboll, bandyklubbor, kritor och fyra biljetter från Svenska fotbollsförbundet till en landskamp mellan Sverige och Ryssland i november på Friends arena. Det gjorde gott. Denis älskar fotboll.

Artikelbild

| Denis älskar fotboll och fick biljetter till matchen mellan Sverige och Ryssland i november.

Soufi Midia och Vanessa Ebrahim arrangerade festen främst för att glädja Denis, men också för att skapa opinion för andra barn som är i samma situation.

– Man ska inte kunna utvisa föräldralösa barn utan att vara säker på att det finns ett bra mottagande i landet dit de kommer. Det är så många barns röster som inte blir hörda. Vi hoppas att han kan få stanna och att det blir vägledande för andra fall, säger Vanessa Ebrahim.

Artikelbild

| Festen blev en rejäl överraskning för Denis som kom med morföräldrarna Marianna och Ivan.

De vill också ge Denis tillbaka glädjen för en stund.

– Han har varit med om en oerhörd sorg först med mammans död och hotet om utvisning, säger Soufi Midia.

Artikelbild

| Denis och Morfar Ivan tar en titt på den stora dinosaurien.

Ivan och Marianna berättar att Denis mår bättre sedan Migrationsverket pausat utvisningsbeslutet.

– Han har blivit gladare. Många kommer på besök och han förstår att vi inte är ensamma i det här, säger Marianna.

Totalt har 67 000 personer i hela landet skrivit under facebookuppropet på några dagar. Till festen hade 6 500 kronor samlats in, dessutom hade flera företag i stan sponsrat.