Energiministern vill hjälpa Uppsala

Energiminister Anders Ygeman (S) vill hjälpa Uppsala lösa kapacitetsbristen på el. "Det är viktigt att elen når fram till konsumenten", säger han.

Energiministern Anders Ygeman träffade politiker och landshövdingen från länsstyrelsen i Uppsala.

Energiministern Anders Ygeman träffade politiker och landshövdingen från länsstyrelsen i Uppsala.

Foto: Jessica Gow/TT

Uppsala kommun2019-11-23 11:58

I veckan förde Uppsala kommun, länsstyrelsen och Region Uppsala fram önskemål på vad regeringen kan göra för att underlätta elförsörjningen i regionen. 

– Vi hade ett utbyte och en diskussion och kom överens om att vi skulle ta deras frågeställningar vidare inom departementet och återkoppla inom en inte för lång tid, säger energiminister Anders Ygeman.

Den fråga som Anders Ygeman menar kan lösas inom kortast tid handlar om den lokala kraftproduktionen. Kommunen, länsstyrelsen och regionen vill att regeringen initierar en dialog med Vattenfall om hur lokal kraftproduktion kan bibehållas i Uppsala. 

Hur ser du på elförsörjningen i Uppsala?

–  Vi har ju stora överskott på el i Sverige, vi har de största överskotten någonsin det första halvåret i år. Det är viktigt att den elen också når fram till konsumenten. Därför är det viktigt att vi gör olika åtgärder för att öka kapaciteten, bygga ut elnätet snabbare och därmed öka överföringskapaciteten och införa olika flexibilitetsmekanismer. Det finns en bred palett med åtgärder som man kan göra och vi är gärna med och gör vad vi kan för att utveckla Uppsala. För i grunden är det något positivt att företag i Uppsala och Uppland vill expandera, investera och att Uppsala växer. Det är klart vi vill vara med att bidra till det. 

Satte de regionala aktörerna press på dig?

– Det är klart. De har ett konstruktivt anslag utifrån vad de kan bidra med. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!