Åsikterna gick isär i frågan om hur snabbt Uppsala ska växa. Majoriteten var för den tillväxttakt som Uppsala håller, men vissa var mer tveksamma:

– Jag tycker det är viktigt att Uppsala växer men staden måste växa klokare. Det måste vara attraktivt och långsiktigt hållbart, vi måste ha en smartare bostadspolitik, säger Stefan Hanna (C).

Fredrik Ahlstedt (M) var däremot nöjd med byggandet:

– 3 000 bostäder per år är en alldeles utmärkt takt. Det finns människor som vill flytta till Uppsala och då måste det finnas bostäder.

Rickard Malmström (MP) betonade snarare gröna värden:

– Uppsala behöver växa. Men vi måste också berätta var vi inte ska bygga, det ska vara nära till grönområden och vi måste inrätta fler nya naturreservat.

I frågan om huruvida kommunen gör tillräckligt för att det ska byggas billigare bostäder i Uppsala var samtliga partier eniga: alla skyltar visade "Nej".

Socialdemokraternas Erik Pelling menar att det är för dyrt att bo i Uppsala:

– Vi behöver fortsätta bygga och sänka boendekostnaderna. Det är fel svar att inrätta marknadshyror, det måste finnas ett tak för hyran, säger han.

Samtidigt har partiet haft ansvar för bostadspolitiken.

Vad borde ni ha gjort?

– Nu bygger vi med investeringsstöd. Det finns stora utmaningar i att växa på kloka sätt, säger Erik Pelling.

Vänsterpartiet menar att det går att bygga billigare än vad man gör i nuläget:

– Det går att få ner hyrorna. Det handlar om att bygga hyresrätter med pressade hyror som människor har råd att bo i, säger Tobias Smedberg (V).

Sverigedemokraternas Simon Alm ifrågasatte däremot byggandet i centrala Uppsala och lämnade ett annat förslag:

– Man kan i stället bygga på landsbygden och bygga i Uppsalas kransorter där marken är billigare. Vi ser gärna att man bygger 3 000 bostäder per år, men det behöver inte vara i centrala eller södra Uppsala.