El Clásico mellan Real Madrid och Barcelona på en stor projektorduk, maskingevär som smattrar på flera datorer och en intensiv pingismatch som pågår. Det är full fart på Simon och Boas Bäckström samt Amanda Schyllerts sommar-LAN mitt i centrala Uppsala. De genomför LAN:et som en del av ett sommarjobb via Rookie Startup där ungdomar drillas i entreprenörskap.

– Vi ville pröva på hur det var att driva ett företag från en affärsidé och planering till själva utförandet, säger Amanda Schyllert.

Flera idéer har genom åren formats av driftiga ungdomar. Allt från att sälja saft till att utveckla en app. För de tre ungdomarna som UNT träffar fanns "klassisk försäljning" aldrig på kartan, även om man lyckats bygga upp en gedigen kiosk i LAN-lokalens ena hörn.

Artikelbild

| Amanda Schyllert mitt inne i en FIFA-match.

– Vi gick till oss själva för att se vad vi tycker är kul och landade i att vi ville anordna ett LAN. Jag tycker själv att det är jättekul att spela men det är dyrt och finns inte så många LAN här i Uppsala, berättar Boas Bäckström.

I drygt två veckor har företaget RookieLan RS jobbat intensivt med att få ihop utrustning, godis, marknadsföring och stävja alla möjliga små problem som kan dyka upp på den ibland snåriga vägen mellan idé och utförande. Och det har gett resultat. Ett tiotal barn och ungdomar spelar allt från FIFA och Counter-Strike till traditionell pingis.

– Det är väldigt roligt att vara på ett LAN. Man kan träffa nya vänner och ha roligt efteråt eftersom det är väldigt lätt och socialt att spela över internet, säger Simon Bäckström