Ett år sedan Gottsundaskolan brann ner

Exakt ett år har gått sedan Uppsala vaknade till nyheten att Gottsundaskolan står i lågor. Såhär gick det till.

Branden som startade natten mot den 8 oktober 2018 kom att lägga större delen av Gottsundaskolan i ruiner. Släckningsarbetet försenades eftersom skolans automatiska brandlarm inte var kopplat till SOS Alarm. Röken kunde synas över stora delar av Uppsala.

Branden som startade natten mot den 8 oktober 2018 kom att lägga större delen av Gottsundaskolan i ruiner. Släckningsarbetet försenades eftersom skolans automatiska brandlarm inte var kopplat till SOS Alarm. Röken kunde synas över stora delar av Uppsala.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala kommun2019-10-08 07:00

Klockan är 02.51 natten mot den 8 oktober 2018 när larmet kommer: Gottsundaskolan brinner. 

När branden startat vet man inte eftersom skolans automatiska brandlarm inte är kopplat till SOS Alarm. I stället är det en polispatrull som kommit till skolan efter tips om inbrott som upptäcker lågorna och larmar räddningstjänsten. 

När räddningstjänsten anländer brinner det redan kraftigt i den nordligaste av skolans tre huvudbyggnader. Totalt kommer drygt 30 brandmän från fem olika stationer att bekämpa branden. Först hyser man gott hopp om att kunna rädda de andra två huskropparna, men eftersom lättantändliga gaser sprids via vindsgångar och ventilationssystem får branden ett explosionsartat förlopp. Den starka vinden denna natt gör dessutom att gnistregn hotar såväl Gottsunda centrum som Gottsundakyrkan, och brandmännen får lägga stora resurser på att förhindra spridning.

På måndagsmorgonen står chockade elever och lärare på parkeringen och ser sin skola i lågor. Brandröken syns i stora delar av Uppsala. När räddningstjänsten klockan 17 på måndagen meddelar att elden är släckt har två av huskropparna brunnit ned totalt. Den tredje är kraftigt rök- och vattenskadad. Värden för omkring 80 miljoner kronor är borta.

Det visar sig att det är två 14-åriga tjejer, som varken bor i eller går i skolan i Gottsunda, som ligger bakom branden. De grips på plats av polis under natten och blir nu misstänkta för grov mordbrand. 

Redan på måndagsmorgonen börjar filmer och skärmdumpar cirkulera på Snapchat bland ungdomar över hela Uppsala, med uppgifter om vilka tjejerna är och hur allt gått till. Hatet mot tjejerna växer i sociala medier, och en av dem kommer snart att lägga ut en ny film på Snapchat där hon ber om förlåtelse och säger att de bara menat att sätta eld på en soffa –  inte hela skolan. Eftersom tjejerna är minderåriga överlämnas de till socialtjänsten.

Medan grävskopor rensar upp i de brända resterna kärleksbombas brandplatsen med blommor, pappershjärtan och hälsningar. Bland skolans 483 elever finns många frågor och stor oro kring vad som nu väntar. Det fattas beslut om att eleverna ska bussas till Sverkerskolan och Tiundaskolan för undervisning. Elevernas främsta önskemål, att klasserna hålls ihop, uppfylls. 

Målet är att en tillfällig modulskola ska vara på plats under våren. Markarbetet drar dock ut på tiden, och först i mitten av maj kan bygget påbörjas. 

Skolavslutningen den 12 juni blir ovanligt känslosam. Personal och elever konstaterar att man lämnar ett kaosartat och tufft läsår bakom sig, men att man nu går vidare starkare och mer sammansvetsade. 

Lagom till höstterminens start är modulskolan klar. Den står på samma plats som förra skolan, men är byggd i två våningar vilket ger plats åt en betydligt större skolgård. 

Redan före branden var en ny skola planerad i Gottsunda. Nu skyndas planerna på. I april beslutar politikerna att den första etappen av en ny större Gottsundaskola ska stå klar om fem år. Kostnaden beräknas landa på mellan 675 och 875 miljoner kronor. 

Tjejerna som anlade branden placerades av socialtjänsten i andra delar av landet. De är för unga för att dömas, men får ändå kännbara straff eftersom försäkringsbolaget planerar att kräva dem på vardera omkring 250.000 kronor. Enligt försäkringsbolaget inte för pengarnas skull, utan för att markera att man inte kan bränna ner en skola utan att det får konsekvenser även för en själv. 

Branden spred sig snabbt i skolan och hotade även tidvis närliggande Gottsunda centrum och Gottsundakyrkan.
Branden spred sig snabbt i skolan och hotade även tidvis närliggande Gottsunda centrum och Gottsundakyrkan.
Nya skolan blir större

Gottsundaskolan är en 6-9-skola med cirka 500 elever. Skolan är bland annat känd för sin fotbollsprofil och lockar elever från hela Uppsala.

Den tillfälliga modulskolan som byggts är på 3000 kvadratmeter. Den rök- och vattenskadade längan har renoverats och invändigt fått samma stil som övriga skolan.

Den nya permanenta skola som planeras ska ligga strax söder om Gottsunda centrum och ha plats för 1000-1500 elever i stadierna F-9. Planen är att den första etappen ska stå klar hösten 2024. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!