Ett steg närmare rivning för kvarteret Hugin

Kvarteret Hugin ska rivas och ge plats för nya bostäder. Men marken är förorenad och det är oklart hur mycket det kommer att kosta att sanera den.

Det stora byggnadskomplex där myndigheter som länsstyrelsen och Skatteverket huserar och har huserat, anses vara en barriär och ska rivas.

Det stora byggnadskomplex där myndigheter som länsstyrelsen och Skatteverket huserar och har huserat, anses vara en barriär och ska rivas.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2019-10-20 15:45

Politikerna i kommunstyrelsen sade i veckan ja till att starta omvandlingen. Planen för området är att bygga främst bostäder, men också olika verksamheter som hotell och handel. Även en förskola planeras och kanske hamnar Uppsalas nya konsthall i kvarteret. 

Men först ska de kontorshus som finns där i dag och som byggdes på 1970-talet rivas.

– Hela kvarteret byggdes som en skyddsmur mot industriområdet som tidigare fanns på Kungsängen. Nu är Kungsängen en del av innerstaden och då har kvarteret Hugin blivit en barriär. Hur mycket som ska rivas får fastighetsägaren bestämma, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Ett problem är dock att marken är förorenad och har riskklass två som betyder mycket stor risk. Här har tidigare funnits bilverkstäder och bilvårdsanläggningar, åkerier, gjuteri- och verkstadsindustri. När tomten bebyggdes på 1970-talet sanerades delar av marken. En undersökning som gjordes för tio år sedan visade höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, som är mycket giftiga och anses kunna framkalla cancer. Man fann också ämnen som fenol, bensen, arsenik samt bly och koppar. 

Hur stora mängder som finns kvar i dag och hur mycket det kommer att kosta att sanera marken är oklart.

– Kostnaderna för det får fastighetsägaren ta. Vi har haft liknande saneringar i Kungsängen. Men det handlar om attraktiv central mark så vi ser inte att det ska vara något problem när det gäller exploateringen av kvarteret, säger Erik Pelling.

Fastighetsbolaget Vasakronan äger i dag området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om