Den misstänkte, en man i 20-årsåldern, förhördes på tisdagseftermiddagen i närvaro av sin försvarare. Mannen nekar till brott. Han är misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Det var vid 23.10 på måndagskvällen som en kraftig detonation inträffade på Timmermansgatan, bakom polishuset i Svartbäcken. 

När explosionen inträffade befann sig flera poliser i närheten, men ingen kom till skada, skriver polisen på sin hemsida. Smällen var kraftig. Sammanlagt åtta bilar fick skador.

Artikelbild

Enligt poliskällor som TT har talat med var det en handgranat som detonerade och poliser ska ha befunnit sig vid platsen för det inträffade.

- Den informationen bekräftar inte jag. En sprängladdning kan vi konstatera men vilken form det handlar om har inte vi svaret på än, säger Lisa Sannervik, presskontakt på polisen i region Mitt.

Enligt henne befann sig poliser i närområdet, i anslutning till polishuset vid händelsen.

– Vi tror att det är någonting som hänt vid två parkerade bilar i närheten av järnvägen på Timmermansgatan bakom polishuset. Bilarna har skador men vad som har hänt vet vi inte, sade Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisregion Mitt, i natt.

Artikelbild

Senare upptäcktes att ytterligare sex bilar fått skador.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse inleddes och nationella bombskyddet kallades in, enligt Daniel Wikdahl som själv hörde detonationen, vilken skedde endast 50–100 meter från polishuset.

Bilarna, som står vid ett parkeringsgarage, har skador som tyder på att någonting har exploderat i en av dem. Parkeringshuset är nu avspärrat.

– Vi arbetar med att säkra området och söka av för att säkerställa att inga farliga föremål finns kvar, sade Daniel Wikdahl i natt.

Sedan bombgruppen anlänt kunde de konstatera att några fler farliga föremål inte fanns i området.

Vid sextiden på tisdagsmorgonen skriver polisen att det finns saker som tyder på att det rör sig om en attack mot polisen: "Utifrån den senaste tidens händelser kan vi inte utesluta att angreppet var riktat mot polishuset", skriver man.

- Det är med anledning av den senaste tidens händelser. I förra veckan hade vi en insats i stadsdelen Gottsunda/Valsätra där vi efteråt hade en situation som vi tror är en vedergällning mot polisens arbete i området, säger Lisa Sannervik till TT.

Med anledning av explosionen har polisen gått upp i så kallat stabsläge.

- Det innebär att vi har en särskild organisation för utrednings- och säkerhetsåtgärder gällande det här brottet. Det beror dels på omfattningen, dels på att vi behöver låna in personal från andra enheter och regioner, säger Lisa Sannervik till TT.

Det är fortfarande inte känt om någon av de drabbade bilarna tillhör någon anställd inom polisen. Ingen av bilarna som påträffades med skador är polisfordon.

Tågtrafiken stoppades tillfälligtvis förbi den aktuella platsen, men återupptogs vid midnatt. Även tekniker kallades in för att kontrollera att inte utrustning tillhörande järnvägen kommit till skada.

– Det bor många människor i området som naturligtvis har hört den här smällen i och med att den var så kraftig. Vi pratar med människor där, säger Daniel Wikdahl till TT.

På tisdagmorgonen var ett kvarter runt explosionsplatsen avspärrad av polis.

– Det är lugnt på platsen. Polisen dirigerar trafiken förbi avspärrningarna, berättar UNT:s reporter Jens Flyckt från platsen vid 7-tiden.

Polisen skriver på sin hemsida att en man i 20-årsåldern anhållits misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Ärendet utreds för närvarande av åklagare vid Åklagarkammaren i Sundsvall eftersom det inte kan uteslutas att sprängningen var riktad mot Uppsalas åklagarkammare, som har sina lokaler i polishuset. Åklagarkammaren i Uppsala blir i så fall målsägande i fallet och får av jävsskäl inte utreda ärendet.

UNT har talat med åklagaren som för närvarande leder utredningen. Hon lämnar inga kommentarer kring fallet och hänvisar till Uppsalaregionens presstalespersoner.

Enligt Carin Götblad, regionpolischef vid Region mitt,  tyder mycket på att attentatet var riktat mot polisen.  

- Det var en väldigt farlig händelse genom att det var mycket folk i rörelse dels på parkeringsplatsen där explosionen inträffade , dels på polishusets gård. Det är en ren slump att ingen skadades, säger Carin Götblad.