Få äpplen på årets skördefest på Wik

Äppelbeskärning, skattjakt och ett dramtatisk fiske var några inslag på den traditionella skördefesten vid Wiks slott på söndagen.

Viggo Spörndly-Nees, fem år,  klättrade upp för att plocka äpplen. Mamma Ellinor hjälper till.

Viggo Spörndly-Nees, fem år, klättrade upp för att plocka äpplen. Mamma Ellinor hjälper till.

Foto: Johan Heimer

Uppsala kommun2019-09-15 18:19

Äpplena har alltid stått i fokus på Wiks skördefest. I år är det inget stort äppelår. Det var bara två av träden i den stora äppellunden som bar mogna äpplen i år. I stället för ett mobilt äppelmusteri hade man därför satsat på en snabbkurs i äppelträdsbeskärning i äppellunden.

– Träden förtog sig under förra året, som var ett exceptionellt bra äppelår. Det beror i sin tur på att 2017 var ett jättedåligt år. Eftersom frukt- och blomanlagen för nästa års blommor sätts samtidigt orkar inte träden med både och, berättar Per Axell från Sveriges Pomologiska Sällskap, som är på plats för att visa de viktigaste knepen för att beskära äppelträd.

Han säger att man nu får hoppas på ett bra äppelår nästa år. Men det finns ingen garanti. Pollineringen måste ske optimalt också för att äppelträden ska digna av frukter till hösten.

I ett av de få träden med frukt är det många som klättrat upp för att plocka några äpplen att smaka. 

Ellinor Spörndly-Nees berättar att de brukar komma hit varje år. Sönerna Viggo och Sander är två av dem som klättrat upp i trädet.

Nere vid stranden är det dramatiskt när Upplandsstiftelsen ska visa vilka fiskar som finns i Mälaren. Det blåser friskt och vågorna går höga på Lårstaviken, vilket gör att naturguiderna Johan Persson och Tomas Loreth Remén får kämpa för att ta sig ut med roddbåten.

Tomas Loreth Remén är nöjd med fångsten.

– Vi fick upp tre arter, löja, mört och abborre. Det gör att vi kunde visa både rovfiskar och matfiskar. Det är egentligen bara gädda och id som saknades, säger han.

Per Axell visar beskärningen av äppelträd.
Per Axell visar beskärningen av äppelträd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!