Facken på Akademiska reagerar

Läkarförbundet anmäler att Region Uppsala brutit mot lagen medan Kommunal oroar sig för vad som händer med arbetsmiljön. Det uppger Radio Uppland.

Facken på Akademiska sjukhuset reagerar på materialkrisen.

Facken på Akademiska sjukhuset reagerar på materialkrisen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2019-10-22 19:30

– Vi har i dag anmält ett brott mot samverkansavtalet och det kommer vi förhandla om framöver. Det kan bli fråga om skadestånd, säger Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening till Radio Uppland. 

Det regionala läkarförbundet menar att Region Uppsala bryter mot kollektivavtalet genom att inte ha informerat facket om att en ny leverantör upphandlats. Läkarförbundet anser att man inte fick vara med i upphandlingen och det har inte hade gjorts någon risk- och konsekvensanalys med en bedömning av olika risker med den nya upphandlingen. 

Fackföreningen Kommunal befarar försämrad arbetsmiljö. De har fått frågor från vårdpersonal, speciellt från de som arbetar på operation, och som undrar om de kommer att behöva arbeta övertid för att jobba i kapp köerna som uppstått på grund av materialkrisen. 

– Det säger vi nej till. Vår personal jobbar redan tillräckligt mycket, säger Ramona Nordstrand, fackligt ombud för Kommunal till Radio Uppland.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!