Uppsala tingsrätt friade i höstas mannen, som förklarade att han inte haft en tanke på att den så kallade actionkameran i bilen kunde innebära ett brott mot fotoförbudet på Uppsala garnison i Ärna. Domen överklagades och Svea hovrätt fäller nu mannen för brott mot skyddslagen. Straffet blir 40 dagsböter.

LÄS MER: Hade actionkamera i bilen – åtalas

Mannen utförde arbeten vid den militära flygplatsen och körde dagligen sin tjänstebil in på området. Vid ett tillfälle upptäckte vakterna den lilla actionkameran som satt monterad innanför vindrutan. Kameran, som var påslagen, togs i beslag och mannen åtalades senare. Han nekade till brott och förklarade att kameran suttit i bilen i två år och kontinuerligt filmade trafiksituationen, i syfte att kunna användas som bevis vid en eventuell trafikolycka. Mannen förklarade att han inte fått någon information om fotoförbudet på det militära skyddsobjektet och inte reflekterat över att kameran kunde innebära ett brott mot reglerna.

Tingsrätten ansåg inte att mannen kunde lastas för de inspelningar som skett när han körde på garnisonsområdet. Rätten var inte enig. Ordföranden och en nämndeman ville fälla mannen.

LÄS MER: Friad för actionkamera på Ärna

Hovrätten ändrar nu den friande domen och slår fast att mannen var medveten både om kameran i bilen och om att han arbetade på ett skyddsobjekt. Genom oaktsamhet har han därför brutit mot fotoförbudet. Hovrättens dom är enhällig.