Gärningsmannen hade varit inneboende hos offret, en man i 50-årsåldern, i den lägenhet i Sävja där knivattacken inträffade. Lägenhetsinnehavaren fick flera knivstick mot kroppen och ett kraftigare hugg i ryggen. Angreppet upphörde när det stod klart att grannar i huset hade larmat polisen.

Den knivhuggne mannen förlorade mycket blod men överlevde. 20-åringen åtalades för mordförsök men förklarade att han bara haft för avsikt att skada 50-åringen och därför undvikit att ge honom några livshotande skador. Gärningsmannen erkände därför enbart att han gjort sig skyldig till grov misshandel.

LÄS MER: Mordförsök i natt - en gripen

Tingsrätten konstaterar att skadorna i sig själva inte var livshotande, men slår också fast att knivvåldet åtminstone var "potentiellt livsfarligt". Enligt rätten måste gärningsmannen ha varit medveten om att det fanns en "mycket hög sannolikhet" för att offret skulle avlida. Slutsatsen blir att mannen anses ha haft så kallat likgiltighetsuppsåt. Han döms för mordförsök och ska även betala skadestånd till offret.

LÄS MER: Man blev huggen med kniv

20-åringen fälls också för att en gång i våras ha misshandlat 50-åringen med hammare samt med slag och sparkar. Brottet rubriceras som grov misshandel. Mannen fälls även för att med en hammare ha hotat en anställd i en Pressbyråbutik i Uppsala samt för narkotikabruk och innehav av 16 patroner. Kontentan blir att 20-åringen döms till sju års fängelse.