Amfetaminet låg inlindat i fem lager hopknutna plastpåsar som var nedstoppade i väskan. Fyndet gjordes en dag i vintras när Stockholmspolisens spanare kontrollerade en man som just anlänt med tåg från Karlstad. Vid en teknisk undersökning av plastpåsarna säkrades DNA från en Uppsalabo i 40-årsåldern. Spåren fanns bland annat på knutarna till två av påsarna. När Uppsalapolisen gjorde husrannsakan i mannens bostad och källarförråd hittades ytterligare tre hekto amfetamin samt en fungerande pistol med ammunition.

LÄS MER: Åtalas för amfetamin i väska

Uppsalabon åtalades för grovt narkotikabrott men nekade till brott. Han förklarade att hans DNA måste ha hamnat på plastpåsarna när han hanterade dem vid ett tidigare tillfälle. Narkotikan och vapnet i förrådet måste ha lagts dit av någon okänd person under en period då förrådsdörren stod olåst, enligt 40-åringen, som också förklarade att han inte vågade gå till polisen när han hittade föremålen, av rädsla för att bli misstänkt.

Tingsrätten tror inte på hans berättelser. Enligt domstolen finns ingen annan rimlig förklaring till DNA-fyndet på plastpåsarna än att Uppsalabon förpackat amfetaminpartiet. Hans förklaring till hur narkotikan och vapnet hamnat i förrådet är enligt rätten en uppenbar efterhandskonstruktion.

Domstolen ser allvarligt på gärningarna och dömer nu mannen för grovt narkotikabrott och vapenbrott till fyra års fängelse. Amfetaminpartiet i förrådet rubriceras som narkotikabrott av "normalgraden". Domen är enhällig.

Den man som transporterade narkotikan på tåget, och som greps på Stockholms central, har tidigare dömts till fängelse i drygt tre och ett halvt år.

LÄS MER: Hade amfetamin på stationen - döms