Att namnet Sjumilaskogen valdes beror på att, Nalle Puhs liv i sagans Sjumilaskog, står just för det som Maria Back ville rikta förskolan mot. En lärande atmosfär och i närhet till naturen. Eller utomhuspedagogik, som pedagogerna kallar det. Det är oundvikligt att inte dra på läpparna till den härliga stämningen som råder och det lilla regnmolnet som då och då svävar över åsnan Ior existerar inte över denna Sjumilaskog vid mitt besök.

– Man får skratta varje dag på jobbet, berättar Maria Back som är personen bakom förskolan ”Sjumilaskogen” i centrala Gunsta.

Kanske är det just det som är det bästa med att driva förskola i Funbo - närheten till naturen och enkelheten att ta sig ut dit. Funbos omgivningar har mycket av den varan att erbjuda och förutom Sjumilaskogen finns även Funbo förskola samt Pillan och Tillans förskola alldeles i närheten.

Artikelbild

| Lek och skratt ljuder i Nalle Puhs hörna på förskolan Sjumilaskogen

– Nu på hösten promenerar vi till skogen för att tillsammans leta kantareller. När vi sen återkommer till förskolan tillagas fynden tillsammans på förskolans gård över öppen eld om det inte tillagas direkt i skogen över murrikkan, eldfatet eller den specialdesignade portabla grillen, säger Maria Back.

Men förskolan brukar även besöka den närliggande Plantskolan, spolade isar och pulkabackar på vintern, lekparker, skogsgläntor och promenadstråk som finns i närområdet. Närheten till bussförbindelser underlättar även möjligheten att ta tillvara det kulturella utbudet som erbjuds inne i Uppsala. Detta för att tillgodose så många som möjligt av barnens behov och intressen. Förutom att Maria Back är utbildad förskollärare är hon även utbildad förskolechef (i dag rektor). Hon startade förskolan Sjumilaskogen för elva år sedan. Förskolan drivs som ett aktiebolag och har idag 16 anställda. Maria själv hoppar in då och då i barngruppen om en vikarie behövs, annars sköter hon all administration.

– Det är just blandningen av detta som gör att jag trivs så bra.

 Att driva en förskola på egen hand gör annars att beslutsgången är enklare vilket underlättar en hel del. Maria kan även själv välja inriktning och arbeta för det som hon själv som förskollärare tycker är viktigt. Att Maria brinner för sitt arbete råder det ingen tvekan om. Eller som hon själv uttrycker det:

Artikelbild

| "Tänk att varje dag bli mött med leenden och kramar", berättar Maria Back som driver förskolan Sjumilaskogen

–Att få vara kreativ, få använda sin fantasi och att få vara ute i naturen. Framför allt att få vara en betydande vuxen med möjligheter att få göra avtryck i barnens värld. Allt är en möjlighet om du ser förutsättningarna och tar tillvara på dem, säger Maria Back

– Det roligaste med att jobba med barn är annars deras spontana glädje och energi. När jag kommer till jobbet möts jag av leenden och kramar varje dag.