– Det är otroligt viktigt. Det handlar om den allmänmänskliga rätten att vara det man vill som människa. Tidigare har det funnits så mycket i samhället som innebär att man ska gömma sig och skämmas, säger Ingrid Orlowski som står utanför Walmstedtska gården och ser på när prideparaden går förbi.

Hon berättar att hon delar sin tid mellan att vara lärare och konstnär, och att hon märkt att det har skett en attitydförändring bland hennes elever.

– Det har hänt mycket de senaste fem åren. Eleverna är mycket öppnare nu när de diskuterar sådana här frågor, säger hon.

Någon timme tidigare har deltagarna i prideparaden samlats i Vasaparken där det säljs regnbågsflaggor medan några övar på danssteg och trumrytmer innan det är dags för avfärd. Saga Karlsson, ordförande i RFSL Uppsala som står bakom pridefestivalen Welcome Out, är nöjd med årets arrangemang.

– Det har gått jättebra och jag tror att det har varit fler människor på seminarierna i år än i fjol, även om vi inte har något slutgiltigt antal än, säger Saga Karlsson.

Under ett träd sitter studenterna Simon Torstensson, Lisa Belfrage och Tobias Thorell och sminkar sig inför paraden. Simon står för sminkandet, och det blir en enkel touch av glitter i ansiktet på Tobias, som är först i tur.

– Det är inte så ofta som det är ok med glitter i en svensk kulturell kontext. Så det gäller att passa på, säger Lisa Belfrage som tillhandahållit själva sminket.

Det är första gången som de går med i Uppsalas prideparad. Tidigare i år gick de med i tåget i Stockholm.

Till gungande trumrytmer går tåget så småningom i väg längs Sysslomansgatan och upp mot Domkyrkan där den pensionerade prästen Maggi Henström, på väg för att förbereda ett dop inne i kyrkan, stannar till och tittar.

– Jag är jätteglad. Jag har levt så pass länge att jag sett utvecklingen och befrielsen när det har vuxit fram.

Det är väl en utveckling som inte varit helt konfliktfri inom kyrkan?

– Nej det har det verkligen inte. Det har ältats och ältats. Men jag är stolt och glad att det gått framåt, säger hon.

Så småningom når paraden fram till målet i Stadsträdgården där popcornmaskinen går varm och det slevas upp stora portioner med ris och böngryta från ett parkerat släp. David Nilsson och Petra Ögren år två av deltagarna som kommit hit. Det är andra året de går med i Uppsalas prideparad.

– Det är viktigt att visa den bredd som finns. Man kan vara människa på så många olika sätt, säger David Nilsson.

– Det är så skön stämning, alla är glada och positiva, säger Petra Ögren.