Färgglatt när årets installationer invigdes

Ett röksprutande och rymdinspirerat ljusverk drog igång Allt ljus på Uppsala på fredagen. Såväl unga som gamla - och en uppklädd Pelle Svanslös - var med när staden hyllades.

Flera broar är del av Allt ljus på Uppsala. Dombron, Eddaspången och Nybron blir belysta. Här har vattnet  vid Dombron färgats rött av ljusinstallationen ”Glöd över vatten”.

Flera broar är del av Allt ljus på Uppsala. Dombron, Eddaspången och Nybron blir belysta. Här har vattnet vid Dombron färgats rött av ljusinstallationen ”Glöd över vatten”.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2019-11-01 21:01

På en gräsmatta i Stadsträdgården har V-Dalakören ställt upp sig. De brister ut i sång för att markera att evenemanget Allt ljus på Uppsala ska starta. Kören sjunger "Viva la vida" av Coldplay och möts av dova applåder från handskbeklädda händer. 

Åsa Forsblad Morisse, skådespelare på Uppsala Stadsteater håller ett inledningstal där hon hyllar Uppsala.
– Hem till vetenskapsmän och vetenskapskvinnor, Nobelpristagare – och dig och mig, säger hon. 

Under talet vänds alla blickar mot en stor stålkonstruktion. Den ser ut som en stor adventsstjärna ungefär. Stjärnan lyses upp i vitt, blått och lila. Ljusinstallationen heter "Nova" och är gjord av Lucy McDonell. Den ackompanjeras av rymdljud, lånade av Nasa. Då och då stiger ett moln av rök från installationen. 
Unga som gamla flockas kring den stora stjärnan, någon petar på den trots förbud från en förälder. På andra sidan gångvägen står Pelle Svanslös och tittar på. Han har smyckats med en neongrön, lysande fluga runt halsen.

Efter att installationen är tänd och evenemanget invigt börjar folk att röra på sig. Siktet ställs in på någon av de sju andra installationerna som är spridda över staden. Till exempel lyses Pelleparken, Carolina Rediviva och Gamla torget upp. 

Årets tema för Allt ljus på Uppsala är "Uppsala hyllar". De åtta ljusverk och sex ljussättningar som ingår kommer att vara tända varje dag från klockan 16-22 till och med den 17 november. 

Vid installationen ”Hångelbänken” på Celsiustorget sitter Hannes Brandell, mamma Ida Norlander och Harry Brandell. De får mycket ljus på sig när de håller i varandra.
Vid installationen ”Hångelbänken” på Celsiustorget sitter Hannes Brandell, mamma Ida Norlander och Harry Brandell. De får mycket ljus på sig när de håller i varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!