Bygget av asptrapporna i Fyrisån i centrala Uppsala har ökat intresset för fiskarten bland fritidsfiskare och andra i Uppland. Det finns farhågor bland organiserade fiskare för att aspen ska börja fångas i större utsträckning än tidigare. Under lekperioden är fisken särskilt lättfångad, berättar Erik Lundevall, ordförande i Uppsala ungdomsfiske:
- Man kan nästan fånga den med håv när den leker. Risken är att fiskare av okunskap tar upp fisken och på det sättet tär på beståndet, säger Erik Lundevall.

Föreningen kommer nu att informera fritidsfiskare och andra vid Sävjaån, där aspen har sina lekplatser. När fisken så småningom hittar till asptrapporna i Fyrisån i centrala Uppsala väntas den kunna ta sig ända upp till Ulva, där en del fritidsfiskare sedan länge prövar lyckan. Förhoppningen är att fisken också där ska kunna bli fredad under lekperioden. Några kulinariska skäl att fånga fisken finns knappast, enligt Erik Lundevall.
- Det finns nog godare fisk, den ska vara ganska dyig i smaken. För en kock lär det vara en utmaning att tillaga aspen, säger han.

På måndagskvällen träffades flera fiskeföreningar för att diskutera hur aspen på bästa sätt ska kunna skyddas under lekperioden. Då berättade också limnologen Anders Larsson om det pågående projektet med asptrapporna i Uppsala.