– Jag lånar alltid tre, fyra böcker när bokbussen kommer. Den kommer var sjätte vecka men har nu haft uppehåll över sommaren. Den 23:e kommer den igen, det vet jag, säger Siri Eriksson, 97 år.

Just nu läser hon en riktigt bra bok hon lånat.

– Den heter den "Frusna trädgården" och handlar om en rysk kvinna i Leningrad under kriget, som gifter sig med en amerikan, säger hon.

Artikelbild

| Elin och Hedvig Boström brukar slå vad om vilken av bokbussarna det är som kommer till Tensta, den röda eller vita.

Hon har kommit hit till Vaksala torg från gården i Skogstibble för att delta i firandet av att det var 50 år sedan bokbussen började rulla i Uppsala kommun. Hon är här med grannarna Ingela och Olof Lundborg som har med sig barn och barnbarn – alla boklånare på bokbussen.

– Personalen på bussen är det bästa, de är så måna om sina låntagare och vet vad precis de vill ha, säger Ingela Lundborg.

– Om det är jag som går till bussen så vet personalen vad Ingela vill ha och skickar med mig det hem till henne, fyller maken Olof Lundborg i.

LÄS MER: Bokbussen ska nå ut till fler

Artikelbild

| Bokbussen Astrid närmar sig pension. I år ska en ny spcialbyggd buss upphandlas. Pontus Schenning är chaufför.

Bokbussen har uppenbarligen en speciell plats hos de trogna låntagarna. Några av dem är syskonen Sindri, 7 år, och Hedvig Boström, 6 år, och mamma Elin Boström, som bor i Tensta norr om Uppsala.

– Vi brukar slå vad om det är den vita bussen Barbro, eller den röda bussen Astrid, som kommer till oss, berättar Hedvig.

Artikelbild

| Siri Erlandsson Karberg läser Rapunzel och varulvarna högt för farmor Birgitta Karberg.

Vad är det bästa med bokbussen?

– Att den kommer ända hem till oss.

Artikelbild

| Sara Bengtsson, enhetschef på Uppsala bibliotek vill satasa mer på bokbussarna.

Men för Hedvig kanske den skulle kunna komma ännu oftare än var sjätte vecka.

– Hon läser ut böckerna på ett par dagar, säger mamma Elin.

Artikelbild

| Barbro heter den ena av kommunens två bokbussar.

Hon är själv uppvuxen granne med Gottsundabiblioteket.

– Att vi kan ge barn på landsbygden tillgång till böcker och läsning är fantastiskt. Efter tillgången till skolskjuts var det att bokbussen kom som var det viktigaste när vi flyttade ut på landet, säger hon.

Artikelbild

| I dag finns även offentlig konst i bokbussarna i Uppsala, i form av tittskåp. Här Ett eget rum, av konstnären Ebba Stålhandske.

Vid födelsedagsceremonin gav Sara Bengtsson, enhetschef för Uppsalas norra biblioteksområde där bokbussarna ingår, en historisk tillbakablick över den rullande verksamheten som först gjordes med bil, sedan med mindre buss och från 70-talet med större bussar.

Bokbussen är en modern 50-åring i takt med tiden, tycker hon.

Artikelbild

| I år är det 50 år sedan det började rulla bibliotek på Uppsala kommuns vägar.

– Mycket service har försvunnit på landsbygden, men bokbussen är kvar och något vi vill satsa på. Det är en viktig symbolfråga, med en demokratisk aspekt: alla ska ha rätt till läsnig och litteratur oavsett var du bor, säger hon.