Fler häktade för mordförsöket på Kungsgatan

Ytterligare två män häktades på fredagen för mordförsöken på Kungsgatan i Uppsala början av september.

Två män i bil knivskars på Kungsgatan i Uppsala i början av september.

Två män i bil knivskars på Kungsgatan i Uppsala i början av september.

Foto: Ida Nordenhem/UNT arkiv

Uppsala2019-11-08 19:01

Polisen har beslagtagit bland annat kläder, skor och mobiltelefoner som ska undersökas i jakten på spår som kan knyta de misstänkta till brottet:

–  Polisen har gjort ett grundligt arbete och vi har mycket teknisk bevisning, sade kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot nationell och organiserad brottslighet, efter fredagens häktningsförhandlingar.

Två män i en bil prejades och angreps av flera personer på Kungsgatan, söder om Strandbodgatan, på eftermiddagen den 2 september. De två offren knivskars i buken innan gärningsmännen försvann från platsen. 

I början av oktober greps fyra män, misstänkta för gärningen, vid ett planerat polistillslag i Storvreta. Samtliga kommer från Uppsala kommun och häktades senare för mordförsök på de båda männen i bilen. I tisdags greps ytterligare två män från Örebro. De häktades på fredagen på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, misstänkta för mordförsöken. Totalt sitter därmed sex personer häktade för knivangreppet. Häktningsförhandlingarna hölls till största delen bakom stängda dörrar och det är inte känt vilka bevis åklagaren har mot männen.

Fler förhör ska hållas men åklagaren konstaterar att det råder en tystnadskultur bland de inblandade, av vilka de flesta är väl kända av polisen sedan tidigare. En av de män som häktades på fredagen har tidigare  åtalats för inblandning i två mord, men friats. Den andre mannen dömdes så sent som i våras av hovrätten för bland annat rån och utpressningsförsök. Samtliga misstänkta nekar till mordförsöken på Kungsgatan.

I samband med tillslaget i Storvreta blev också tre personer misstänkta för grovt narkotikabrott. På fredagen häktades dessutom ytterligare en person, en 17-åring, för samma brottsmisstanke. En av dem som sedan tidigare sitter häktad är också 17 år och misstänks både för mordförsöken och grovt narkotikabrott. 

Åklagaren bedömer att åtal kan väckas i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!