Fler operationer ställs in på Akademiska

På måndagen meddelade Akademiska sjukhuset att man till följd av den akuta materialbristen tvingas ställa in operationer även på tisdagen och onsdagen.

Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset.

Foto: UNT/Arkiv

Uppsala kommun2019-10-14 12:40

Stoppet gäller fram till klockan 06:00 på torsdag morgon. Med undantag för medicinskt angelägna operationer ställs all planerad slutenvård och alla planerade operationer in. Anledningen är att materialbristen på sjukhuset fortfarande anses vara för allvarlig.

– Det är otroligt sorgligt. Det är väldigt lätt att förstå patienternas känslor och reaktioner, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, som inte säger sig ha några uppgifter om hur många operationer som påverkas av beskedet.

Beslutet att förlänga operationsstoppet togs vid ett möte på måndagen. Man ska då ha inventerat förråden och bedömt att mängden förbrukningsartiklar inte räckte för att genomföra de planerade operationerna. Enligt Mikael Köhler handlar det om att sjukhusets personal måste ha tillräckligt med material för att kunna hantera större akuta situationer:

– Om det exempelvis skulle hända en bussolycka har vi genom det här beslutet tillräcklig beredskap för att hantera den. Men vi lever alltså ändå lite ur hand i mun.

Tidigare under måndagen kunde UNT rapportera att Apotekstjänst har skjutit upp prognosen för när materialleveranserna kan vara i fas med upphandlingsavtalet igen. Enligt den nya tidsplanen ska det inträffa senast torsdag morgon. 

Mikael Köhler uppger att samtliga patienter som berörs av stoppet kommer att kontaktas personligen av sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om