En kväll i maj förra året stoppade polisen en bil för kontroll på en länsväg utanför Uppsala. I fordonet färdades en far och hans son och i bilen hittades cirka fem kilo amfetamin med ett uppskattat värde på cirka 1,5 miljoner kronor. Polisens tillslag var ingen slump. Misstankar om narkotikahantering hade tidigare under våren väckts mot männen och ytterligare en man från Uppland. Efter spaning och telefonavlyssning slog polisen till.

LÄS MER: Stort narkotikabeslag i bil

Båda männen greps och häktades. Polisen fortsatte ett intensivt spaningsarbete på flera platser i landet och någon dag senare greps en man från Norduppland som också häktades. Därefter greps i rask takt flera misstänkta. Efter en knapp vecka hade minst sju personer delgivits misstanke om inblandning.

På torsdagen lämnades åtalet in vid Uppsala tingsrätt mot 13 personer, av vilka sex är bosatta i Uppsala län. Totalt fem personer åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, medan övriga misstänks för bland annat grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. De huvudmisstänkta i härvan förnekar brott.

Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg som lett förundersökningen tillverkades minst 150 kilo amfetamin i ett restaurangkök i Blekinge. Narkotikan har sedan distribuerats i matlådor och sålts vidare i bland annat Stockholmsområdet, Uppsalatrakten och Norrbotten.

– I juni 2017 slog restaurangen om från cateringverksamhet till amfetamintillverkning. När husrannsakan gjordes hittades omkring nio kilo amfetamin i köket, säger kammaråklagare Thomas Forsberg som lett förundersökningen.

Dessutom fanns amfetaminolja i köket som enligt åklagaren skulle ha räckt för att tillverka ytterligare 50 kilo amfetamin.

– Sannolikt har oljan smugglats till Sverige i öl- och ciderflaskor, säger Thomas Forsberg.

I krogköket beslagtog polisen dessutom kemikalier och stora mängder utrustning som enligt åklagaren använts vid knarktillverkningen, bland annat munskydd, pH-mätare, plåtdunkar, andningsmasker, vacuumförpackare, filter, ampuller och svavelsyra.

LÄS MER: Efter knarkfynd i bil - minst sju misstänkta

Misstankarna handlar också om framställning och försäljning av tabletter med MDMA (Ecstasy) i Norrbotten. Narkotika ska ha förpackats i förslutna konservburkar innan den distribuerades vidare. Vid polisens olika tillslag hittades även narkotika gömd i bland annat dammsugare och trädgårdsgrillar.

En upplänning som åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott misstänks bland annat ha packat amfetamin i konservburkar och transporterat tiotals kilo amfetamin. Mannen greps i en bil på E 4 med nästan två kilo amfetamin. Polisens spanare såg när narkotikan lämnades över till mannen från två av de andra misstänkta i Stockholmstrakten.

– Han erkänner innehav av den narkotika som påträffats hos honom men nekar till att gärningen ska rubriceras som synnerligen grovt brott. Åklagaren har en felaktig uppfattning om omfattningen av hanteringen, säger mannens försvarare, advokat Christer Söderberg.

Under polisutredningen blev en lagerlokal i nordvästra Stockholm särskilt intressant för polisen. Den misstänks ha fungerat som distributionscentral. Därifrån har polis och åklagare ett av sina tyngsta bevismaterial bland den stora mängden spaningsfilmer och -bilder. En man som hyrde lokalen hade själv monterat en övervakningskamera med ljudupptagning. När polisen slog till säkrades flera timmar inspelat material som gåtts igenom. Delar av filmerna används nu som bevis mot flera inblandade.

– Man kan bland annat se hur de kommer med resväskor och packar ned vitt pulver, säger Thomas Forsberg.

Rättegången mot de misstänkta startar den 2 maj och beräknas pågå till mitten av juni.

Två män och en kvinna från Uppsala län åtalas dessutom för grovt penningtvättsbrott som gäller överföringar av 300 000 kronor som misstänks komma från brottslig verksamhet. All tre har förnekat brott i polisförhören.