Natten mot 26 november kom en kvinna i 20-årsåldern cyklande i Flogsta då hon stoppades av fyra maskerade personer. De slog kvinnan till marken och skar henne i armar och händer varefter gärningsmännen försvann med hennes mobil och plånbok.

– Det här är ett av flera rån i Uppsala på senare tid där brottsoffren utsatts för oprovocerat och ovanligt grovt våld, berättar Conny Kjellberg vid Uppsalapolisen.

Under senhösten inträffade så många rån där personer blivit knivskurna att Conny Kjellberg och hans kolleger reagerade. De arbetar vid en enhet för så kallad brottssamordning och är inriktade på att söka mönster vid seriebrott. I rånärendena går det ut på att undersöka om vissa gärningsmän ligger bakom flera av brotten.

Artikelbild

| Kartlagt. Punkterna visar var det skett personrån i Uppsala under perioden september till december 2017.

Här är ytterligare exempel där personer nyligen blivit knivrånade i Uppsala:

* Vid 22-tiden 9 december höll en man i 30-årsåldern på att ta ut pengar från en bankomat i Fålhagen. Två maskerade män skar honom med kniv och tvingade av honom jacka, plånbok och kontanter.

* Natten mot 15 december stoppades en 25-årig man vid Domkyrkan av två personer med kniv. De tog ifrån honom jackan och kreditkort. Den gången var polisen snabbt på plats och kunde gripa de två rånarna.

* Vid 20-tiden på juldagen överfölls en 18-årig man av fyra personer vid Salagatan. Han blev huggen med kniv vilket enligt polisen skedde helt oprovocerat, utan att han satt sig till motvärn.

Artikelbild

Mellan september och december 2017 anmäldes 60 personrån i Uppsala. En sökning visar att ordet kniv förekommer i 24 av anmälningarna vilket tyder på att kniv troligen använts vid alla dessa brott.

Sedan 2015 har det skett en viss ökning av antalet rånanmälningar i Uppsala, från 128 stycken för två år sedan till 156 personrån under fjolåret.

Artikelbild

Även Björn Berglund och Timo Gustafsson vid brottssamordningsenheten har bilden av att flera av de senaste rånen varit ovanligt våldsamma.

– Att vissa rån har inletts med en knivskärning utan att det föregåtts av tumult är något som sticker ut, säger Björn Berglund.

Artikelbild

UNT har tagit del av en övervakningsfilm från ett rån vid en uttagsautomat. Där syns hur två maskerade gärningsmän överrumplar sitt offer, beväpnade med långa knivar i händerna. Förövarna går snabbt och brutalt till väga. De knuffar runt offret medan de hela tiden håller knivbladen riktade mot honom. Under bråket blir offret knivhuggen i ena låret, han knuffas omkull varefter rånarna sparkar på honom.

Utifrån en sammanställning av gärningsmännens signalement, sätt att uttrycka sig, tillvägagångssätt och annat drar brottssamordnarna slutsatsen att flera av rånen utförts av samma personer. Teorin är att merparten av rånarna är bosatta i Uppsala.

För ett år sedan larmade polisen om att ensamkommande heroinmissbrukande ungdomar vid Resecentrum låg bakom en våg av personrån i Uppsala.

Enligt polisen är det mönstret inte framträdande i de anmälningar som nu är aktuella. Istället tyder uppgifterna på att gärningsmännen utgörs av såväl infödda svenskar som personer som inte talar svenska.

Brottssamordningsenheten är mitt uppe i sitt arbete med att kartlägga och analysera rånen medan nya ärenden fortsätter att komma in varje vecka.

Hur många av gärningsmännen som polisen lyckas fånga in återstår att se. I snitt löser polisen i Sverige bara 10 procent av personrånen.

– Grips inte förövaren på bar gärning är det ofta svårt att klara upp ett personrån, konstaterar Timo Gustafsson.