Flogsta vårdcentral kan bli bostäder

Det är tomt och öde efter att Flogsta vårdcentral evakuerat. Nu planeras studentbostäder i det övergivna huset i stället.

Hellre en vårdcentral i närområdet än fler studentbostäder i Flogsta, tycker Nancy Doumit.

Hellre en vårdcentral i närområdet än fler studentbostäder i Flogsta, tycker Nancy Doumit.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2019-10-26 07:00

Sjuka hus

Vårdcentralen i Flogsta är en av Uppsalas största och ansvarar för omkring 13 000 Uppsalabor. 1989 öppnade vårdcentralen på ett garage på Flogstavägen 95. Redan då började cirkusen. Genom åren har personal varit sjukskriven och anställda sagt upp sig till följd av hälsoproblem när de vistats i byggnaden. I huset har delar av personalen upplevt besvär med luftvägar, rinnande ögon, astma eller kraftiga förkylningssymtom med sjukskrivningar som följd.

– Man vet också att sitter man tillräckligt länge i ett sjukt hus så kan man utveckla sjukdomar som man normalt inte hade från början, säger Anne Eriksson, tidigare verksamhetschef för Flogsta vårdcentral.

Senast konstaterades mögel vid ungdomsmottagningen och en hel länga på 118 kvadratmeter stängdes av och låstes.

Tord Jansson, försörjningschef tänkte:

– Vi lägger historien bakom oss. Hyresavtalet gick ut inom närtid och situationen var så allvarlig med en personalgrupp som inte mådde bra. Sedan är det svårt att koppla sådant här till laboratoriemätningar.

Flogsta vårdcentral lämnade Flogstavägen 95 förra hösten. Det är andra gången som vårdcentralen evakuerats från fastigheten.

I garaget under huset ligger byggnadens nu enda kvarvarande verksamhet: Flogsta Bilvård.

Ahmed Dawah, som driver biltvätten sedan 2016, har aldrig upplevt problem med inomhusluften. Men sedan vårdcentralen flyttade ut har han märkt en annan skillnad.

– Det kommer folk och frågar var vårdcentralen är, berättar han.

Flogsta vårdcentrals skyltar är borttagna, men busshållplatsen heter fortfarande Flogsta vårdcentral. En som direkt berördes av vårdcentralens flytt är Nancy Doumit som just ska tvätta sin bil.

– Det är en stor förlust för alla som bor här att de flyttade. Flogsta vårdcentral är en stor vårdcentral med jättebra husläkare och sköterskor. Personalen är jättetrevlig.

Det finns visserligen en liten vårdcentral i Stenhagen, men den har inte samma stora personalkapacitet som Flogsta, menar hon. Nancy Doumit hoppas att Flogsta vårdcentral flyttar tillbaka.

Men Tord Jansson, på Region Uppsala, ser det som osannolikt.

– Inte till de här lokalerna, det är för mycket historia, säger han.

Kvar står ett tomt hus på 2 650 kvadratmeter. Kikar man in genom fönstren ser fastigheten övergiven och öde ut.

Joakim Palestro, fastighetschef för Studentstaden, menar att om hyreskontraktet förlängts hade Studentstaden kunna lösa problemen i byggnaden för vårdcentralens personal.

– Det har givetvis varit en stor frustration för oss att vi isolerat problem som uppkommit och fixat det och fått mätningar som visade fullt normala värden och sedan kom problemet upp på andra ställen också.

För Studentstaden har det aldrig varit aktuellt att riva huset. Fastighetsägaren var däremot beredd att stänga garaget för att vårdpersonalen skulle känna sig trygg. Huset från 1980-talet har en ovanlig byggkonstruktion och står på ett garage som krypgrund.

Just nu görs olika nya mätningar i huset.

– Vi jobbar fortfarande för att få till en lösning där. Vi ska sätta in en särskild matta så att partiklar underifrån inte kan vandra uppåt i huset. Det är vår plan, säger Joakim Palestro.

Studentstaden skissar på om det går att bygga om vårdcentralen till bostäder. Själva fastigheten är planlagd antingen för vårdcentral eller bostäder.

Tre skisser finns nu. Tanken är att bygga om vårdcentralen till:

* studentkorridorer med totalt 55 rum,

* 54 individuella studentbostäder

* eller ett LSS-boende och runt 30 mindre individuella studentbostäder.

Med tanke på alla problem som varit i huset kan ni garantera en bra inomhusmiljö för de boende?

– Ja, om vi gör det till bostäder ändrar vi hela golvet och lägger in mattan som säkerställer att problemen som vi haft inte uppstår igen. Förut har vi gjort punktinsatser, på det här sättet får vi en helhetslösning, säger Joakim Palestro.

Tidigast kan det bli inflyttning i slutet av nästa år.

– Men det är en optimistisk prognos, menar Joakim Palestro.

Flogsta vårdcentral är nu utflyttad till tre adresser: Samariterhemmet, Kungsgärdet och den mindre nybyggda filialen i Stenhagen. Nancy Doumit som bor i Stenhagen poängterar att det behövs en stor vårdcentral i västra delen av Uppsala.

När vi berättar om planen att göra om vårdcentralens gamla lokaler till bostäder blir hon bestört.

– Va? Nej! Det är ingen bra idé. Det finns en massa bostäder för studenter här. Det behövs en vårdcentral.

Flogsta vårdcentral har lämnat Flogstavägen 95. Det är osannolikt att verksamheten kommer tillbaka hit.
Flogsta vårdcentral har lämnat Flogstavägen 95. Det är osannolikt att verksamheten kommer tillbaka hit.
Fuktskador i vårdcentral

Det är inte första gången Flogsta vårdcentral flyttat från Flogstavägen 95 på grund av att personal blivit sjuk i lokalerna. 2006 var Flogsta vårdcentral evakuerad på grund av mögel och fukt.

Efter renoveringar kunde vårdcentralen återinvigas med pompa och ståt 2008. Men snart började problemen om och delar av personalen drabbades av hälsobesvär. I slutet av förra året evakuerades Flogsta vårdcentral på nytt. Fastigheten ägs av Studentstaden, som är en del av Uppsalahem.

Karta: Flogstavägen 95
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!