UNT har tidigare rapporterat om ett företag i Uppsala som anlitades av Hofors kommun för att ta hand om en ensamkommande 18-årig flykting. Företaget åtog sig att hjälpa 18-åringen att komma ifrån missbruk och kriminalitet. Ersättningen var 3 725 kronor per dygn vilket motsvarar 111 000 kronor i månaden.

LÄS MER: Tjänade 1,9 miljoner utan tillstånd

Efter en tag upphörde dock företaget att rapportera till kommunen hur det gick för 18-åringen och ingen svarade längre i telefon.

Artikelbild

UNT har tidigare skrivit om företaget den 17 februari i år.

Företaget hade sagt sig driva ett så kallat stödboende men det visade sig sakna tillstånd för ett sådant. Istället ska 18-åringen ha flyttats runt mellan olika lägenheter i Uppsala.

LÄS MER: Svårare bli miljonär på flyktingbarn i Uppsala

Hofors kommun ansåg att 18-åringen inte fick den hjälp han behövde och lät omplacera honom.

Kommunen gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i januari avslutade utredningen eftersom verksamheten upphört.

Under en period på 17 månader, fram till sommaren 2017, mottog företaget totalt 1,9 miljoner kronor för placeringen av 18-åringen.

UNT har frågat Hofors kommun om man kommer att begära exempelvis skadestånd eftersom företaget inte uppfyllt sitt åtagande. ­

Kommunen har beslutat att inte driva något krav på återbetalning.

"Vi ser det inte som något avtalsbrott, ärendet handlar om att de inte har haft tillstånd. Den unge har inte lidit men och IVO har beslutat att avskriva ärendet. Vi anser inte att det är rätt att lägga skattepengarna på en rättslig process som inte ger möjlighet till framgång, skriver Pernilla Neuman, socialchef i Hofors kommun, i ett mejl till UNT.