Folkbildaren Emma Frans blir årets alumn

Årets alumn vid Uppsala universitet 2019 är Emma Frans. Hon är känd som sommarpratare, rättfram vetenskapsskribent och humorist på Twitter.

Emma Frans har utsetts till årets alumn 2019 av Uppsala universitet.

Emma Frans har utsetts till årets alumn 2019 av Uppsala universitet.

Foto: Elvira Pihl/UNT Arkiv

Uppsala kommun2019-10-07 13:58

I samband med att Uppsala universitet firade 545 år på måndagen tillkännagavs att Emma Frans blir Årets alumn 2019. På Uppsala universitet studerade hon biomedicin och hon tog sin medicine magisterexamen år 2006. I dag är hon doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet. 

Hon har gjort sig känd som folkbildare, bland annat på sociala medier och genom sina texter om vetenskap som publiceras i Svenska Dagbladet. Hon kämpar mot missvisande fakta och falska nyheter. Sommaren 2019 var hon en av värdarna för Sveriges Radios "Sommar i P1".

– Det känns väldigt hedrande och lite förvånande. Det är kul att bli uppmärksammad av universitetet där jag hängt mycket, även om jag inte är där så mycket längre, säger Emma Frans.

I universitetets motivering står: ”Emma Frans når långt utanför den akademiska världen och har funnit sin nisch genom att tala enkelt, tydligt, lättförståeligt och underhållande om vitt skilda områden, men alltid på vetenskaplig grund”.
Och pristagaren uppskattar att universitetet prisar henne för att hon folkbildar.
– Där har akademin haft ett ganska sent uppvaknande. Många forskare vill nå ut men känner att de inte hinner. 

Emma Frans trivs med att vara en slags länk mellan den akademiska världen och allmänheten.
– Och det handlar ju inte bara om att jag ska berätta för folk hur det ligger till. Jag tror att vi inom akademin har stor nytta av att lyssna på människor utifrån, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!