– De flesta ger sig inte in i polisyrket för lönen. Jag vet att poliser får slita hårt med tanke på polisbristen. Mitt val bygger inte på något rationellt övervägande, det är ett kall, säger han.

Han har drömt om polisyrket sedan han var barn. Inspirerad av polisdeckarna Beck och Wallander växte sedan viljan att prova yrket ytterligare. Nu hoppas Simon Westerberg få möjlighet att prova att jobba inom polisen. Egentligen vill han inte kalla polisyrket för ett kall, men folk förstår vad han menar när han säger så.

– Poliser har dåliga löner i allmänhet, men polisyrket är meningsfullt. Jag hoppas att polislönerna höjs med flera tusen kronor under utbildningens gång.

Han är nyutbildad ordningsvakt och har arbetat sina första pass hos Avarn Security. Simon tjänar nästan lika bra som en nyutbildad polis när han räknar in ersättningen för obekväm arbetstid. Inom de närmaste dagarna är hans plan att söka till Polishögskolan.

– Poliser ska även betala av på sina studielån och i praktiken får de sämre betalt. Något är galet med lönesättningen. Alla poliser går inte in med livet som insats, men vissa gör det. Det är klart man ska ha lite extra, säger han.

Jobbet som ordningsvakt är spännande tycker han. Arbetet är omväxlande och han har hamnat i några stressiga situationer som har slutat väl. Just nu bekantar han sig med de platser där han ska arbeta.

– Kollegerna är trevliga och tiden går fort när jag arbetar. Det är väl använd tid, säger Simon Westerberg.