I måndags förstördes deras skola i en förödande brand, och sedan dess har dagarna fyllts av olika aktiviter för elever och personal på Gottsundaskolan, i väntan på en tillfällig lösning för att återuppta skolgången nästa vecka. Beslut om den kommer tas på torsdagen, och därför är schemat för nästa vecka än så länge oklart för de 483 drabbade eleverna och personalen på skolan. Men på onsdagen fick man veta att hela skolan är inbjuden till svenska herrlandslagets match mot Slovakien på nationalarenan i Solna nästa veckal.

– Många blev glada och ser fram emot det jättemycket, berättar Sofia Sterner, 14 år, som går i åttonde klass med fotbollsinriktning.

– Det ska bli så roligt att få åka och kolla på landskamp i fotboll tillsammans, säger hon.

Sevana Bergström är ansvarig för sociala frågor på Svenska fotbollförbundet. Hon är själv född och uppvuxen i Gottsunda, och var den som tog initiativet.

– Det var ett personligt initiativ, men vi på SvFF vill ju självklart kunna stötta med det vi kan i den här mardrömmen som de befinner sig i.

Förbundet kommer även ordna med busstransport fram och tillbaka till Solna för elever och personal.

Eftersom matchen spelas på kvällen kan den inte bli en obligatorisk aktivitet för eleverna, men intresset har varit stort berättar rektor Elisabeth Viksten Eriksson.

– Det verkar vara ett jättestort intresse. Vi ska skicka med talonger hem som eleverna får lämna in om de vill med, säger rektorn, och fortsätter:

– Det är fantastiskt och väldigt roligt hur många som hör av sig och vill stötta och hjälpa till. Det känns verkligen fint.

Sevana Bergström berättar att hon själv hade Elisabeth Viksten Eriksson som rektor, och att de fortfarande har en del kontakt, 17 år efter att hon slutade på skolan.

– Fotbollen speglar vårt samhälle, och det vore konstigt om vi inte tog samhällsansvar som landets största idrottsförbund, säger Sevana Bergström, som själv har familj kvar i Gottsunda och ska dit senare i veckan.

– Självklart känns det bra att kunna styra upp detta, men jag hade gärna gjort ännu mer, fortsätter hon.

Under onsdagen hade eleverna på skolan en mer undervisningslik dag, berättar Elisabeth Viksten Eriksson, som också strör lovord över eleverna och personalens sätt att hantera den tuffa situationen.

– Personalen är helt makalösa och eleverna likaså.

På torsdagsmorgonen klockan nio ska det hållas ett möte där man hoppas kunna fatta ett beslut om en mer permanent "evakueringslösning", så att undervisningen ska kunna återupptas nästa vecka.

Men med paus för landslagsfotboll på tisdag kväll.