Strax efter klockan halv sju på måndagsmorgonen ser Ekonomikumparken ut som man kan förvänta sig – ett hav av plast, tomma flaskor, chipspåsar och festrester. Men personalen från Svensk markservice, som har hand om underhållet i den ena delen av parken för Akademiska hus, tar sig snabbt an kaoset. De börjar i ena hörnet och räfsar metodiskt ihop skräpet i större högar.

LÄS MER: Direkt från skräpkaoset

LÄS MER: Se alla bilder från Ekonomikumparken

Artikelbild

| Innan städningen satte i gång. Soptunnan står lite förebrående halvtom mitt i sophavet.

LÄS MER: Så ska festskräpet fixas i helgen

Staffan Westerlund uppskattar grovt att de ska vara klara vid lunchtid.

– Då ska parken vara som vanligt. Men det kanske inte ser ut så just nu, säger han.

Efter en halvtimme får de hjälp från Bälinge IF:s pojklag P04, med runt 30 barn, föräldrar och ledare som greppar räfsor och skräpplockare. I år är det föreningen Städa Sverige, som ägs av idrottsrörelsen, som på uppdrag av Uppsala kommun har engagerat klubbar i och runt om stan för att hjälpa till med röjningen.

Artikelbild

| Anna Wadenhov och sonen Alexander är här med resten av Bälinges pojklag P04.

Anna Wadenhov, som också är en av ledarna i laget, är här med sonen Alexander. Laget ska städa tills de är klara, hela den stora ytan bakom Ekonomikum. Resten av parken ska ett annat lag röja. Alexander Wadenhov är inte helt förtjust över uppgiften just nu, när de hållit på att städa en timme.

- Det är tråkigt och jag är trött, säger han.

- Men kommer du ihåg vad du sade när vi kom hit, undrar mamma Anna och fortsätter:

- Du sade: Varför kan de inte själva städa upp?

Alexander nickar.

Ett par timmar senare är det mesta av ytan uppröjd och laget sitter och tar igen sig lite efter insatsen. Nu ska bara gräsmattan sopas med maskin – främst för att få bort glaskross och fimpar – och sedan är allt som vanligt igen. Eller till och med lite renare.