Tycker du att det har blivit ovanligt många gropar i asfalten? Det sägs vara vädrets fel.

– Den här vintern har inneburit mer påfrestningar än vanligt, berättar Hans Larsson, driftledare för beläggningsarbeten vid Uppsala kommun.

Orsaken är den ständiga fukten.

Artikelbild

– Vatten är asfaltens värsta fiende. Det fryser på, det saltas och fryser igen och så bildas sprickor och gropar, konstaterar han.

Under vintern är tillgången på varmasfalt knaper då många verk är stängda. Det är en förklaring till att många vägskador bara repareras provisoriskt för närvarande. Det mer omfattande underhållet efter den kalla årstiden väntas komma igång närmare påsk.

– Men gatuarbeten pågår hela tiden. Får vi bara in rapporter om skador rycker vi ut så snart vi hinner, ambitionen är att vi ska fixa större hål redan samma dygn. Fast det är svårt att oavbrutet hålla totalkoll på Uppsalas 40-50 mil gator, säger Hans Larsson.

Det finns flera sätt att felanmäla gatuskador till kommunen, bland annat via app eller mejl.

Artikelbild

En av de mer sargade platserna är rondellen där väg 55 (Bärbyleden) möter Österleden, strax norr om Gränbystaden. Där kör Elin Holmlund bil nästan varje dag.

– Fram till för tre veckor sedan behövde man inte vara orolig för att bilen skulle gå i bitar i rondellen, men nu..., säger hon.

Artikelbild

Rondellen är dock Trafikverkets ansvar. Under tisdagen informerade kommunen Trafikverket om att asfalten är skadad på flera ställen och fick till svar att groparna ska åtgärdas redan samma dag.