Fyra illegala vapen i beslag senaste dygnen

De senaste dygnen har polisen i Uppsala beslagtagit fyra skarpa, illegala vapen. Det berättar Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta.

Polischefen Jale Poljarevius berättar att polisen i länet beslagtagit flera vapen de senaste dagarna.

Polischefen Jale Poljarevius berättar att polisen i länet beslagtagit flera vapen de senaste dagarna.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2019-06-21 15:30

I anslutning till vapenbeslagen har även personer gripits för grovt vapenbrott.

– Eftersom förundersökningar pågår finns det inte mer jag kan säga om det, men det är inte uteslutet att det finns kopplingar till den senaste tidens skjutningar.

Jale Poljarevius anser att gängkriminaliteten och antalet vapen i omlopp har ökat de senaste åren, både nationellt och i Uppsala.

– Utbudet på vapen är större och det finns en medveten strategi hos kriminella i syfte att utöva dödligt våld, förklarar Jale Poljarevius. Det handlar om att skydda sig själv eller det område man verkar i, som droghandel eller databedrägerier.

Polischefen berättar att de illegala vapnen oftast är insmugglade militära system, som AK-47:or, eller manipulerade, från början legala vapen, till exempel ombyggda gasvapen.

– Det är helt enkelt mer våld konstellationer emellan. Det är ju faktiskt många som dött nu, på grund av skjutrelaterat dödligt våld, och även när människor inte skadats så har det ändå skjutits. Det blir ett sätt att visa styrka eller sätta press på andra grupper.

Vilka är det som skjuter?

– Nästan uteslutande unga personer, och bara de som är benägna att trycka av.

Vad menar du?

– Vem som helst klarar inte av att skjuta en annan människa, enligt min erfarenhet. På ett sätt blir det ju så att när tillräckligt många förolyckats i skjutningar, då finns det färre kvar som är benägna att använda dödliga vapen. Det avtar när de blir äldre också, grovt kriminella är inga robotar. De kommer till insikt förr eller senare.

Jale Poljarevius tycker sig märka på människorna som bor i kriminella områden, att de lever i en tuff miljö.

– Flera gånger när vi brutit upp en dörr har människorna där inne slappnat av när de sett att det är polisen. Det hade varit värre om det var någon annan.

Hur arbetar ni för att motverka problemen med illegala vapen?

– Vi jobbar hårt med att gå in i bostäder, vilket förstås är en riskfylld situation för tjänstemännen. Vi utbildar därför all personal i att möta dödligt våld. Sedan samarbetar vi med kommunen och Akademiska sjukhuset. Vi pratar med unga och försöker hindra nyrekrytering in i gäng samt ta emot dem som vill hoppa av. Vi samarbetar med vården för att rädda liv, och för att säkerställa en bra arbetsmiljö för vårdpersonalen. Vi försöker också vara på plats och prata med personer som bevittnat våld.

Tror du att mordförsöket i Gottsunda är en fråga om gängkriminalitet?

– Vi vet att det är så. Inga vanliga personer löser sina konflikter med vapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om