Personalen på en butik i Boländerna kände igen en av kunderna som en dag i augusti stod i kassakön tillsammans med en kamrat. Mannen misstänktes tidigare ha handlat med falska handlingar i butiken. Polis tillkallades och grep båda männen, en 29-åring och en 55-åring. Senare under hösten greps ytterligare två män i 40- respektive 50-årsåldern. Alla fyra står nu inför rätta vid Uppsala tingsrätt, åtalade för grovt bedrägeri.

Polis och åklagare misstänker att männen ingår i en liga som tagit upp beställningar på varor från olika butiker, hämtat ut varorna med falska kredithandlingar och sedan sålt varorna till uppdragsgivarna för priser långt under ordinarie butikspris. I flera fall tros beställarna själva ha följt med till butikerna och kört sina varor genom kassan, medan någon av de fyra nu åtalade betalat. Åtalet omfattar varor för totalt 1,4 miljoner kronor som tagits ut från butiker under knappt fyra månader i somras.

– Grunden för den här brottsligheten är skickligt utförda förfalskningar av körkort. Gärningsmännen har använt sig av verkliga identiteter och lyckats skaffa sig kreditkort hos butikskedjorna där de sedan hämtat ut varorna, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Åtalet omfattar nästan 50 fall där en eller flera män handlat med falska krediter på möbelvaruhus, byggmarknader, sport- och elektronikbutiker. 16 inköp har skett i Uppsala, övriga i Stockholms- och Gävleområdet samt i Västerås. Där greps en av de nu åtalade redan i juli, när han i spetsen för en rad kunder med fullastade kundvagnar försökte handla möbler på Ikea för drygt 50 000 kronor. Mannen släpptes senare och först när de misstänkta greps i Uppsala tog utredningen fart på nytt.

I rättegången på tisdagen visade åklagaren övervakningsfilmer från butikerna som visar när gärningsmännen handlar för de falska krediterna. I flera fall syns andra personer som agerar tillsammans med den som betalar, men dessa har inte identifierats. På flera filmer ses de inblandade rulla butiksvagnar med möbelpaket eller byggvaror genom kassorna. Vid ett tillfälle lyckades gärningsmännen handla möbler på Ikea i Uppsala för nästan 100 000 kronor.

Alla fyra åtalade nekar till brott, men medger i vissa fall att de varit i butikerna och fångats på övervakningsfilmerna. I andra fall hävdar männen att de över huvud taget inte varit där och att det är andra personer som syns på filmerna. Ett par av männen har likartade förklaringar till varför de handlat varorna:

– Min klient har varit utsatt för hot från andra och därför känt sig tvingad att agera på det här sättet. Han har handlat i nöd och förnekar att han begått något brottsligt, säger en av männens försvarare, advokat Jörgen Ebbersten.

Rättegången beräknas bli avslutad i nästa vecka. Om männen döms för grovt bedrägeri riskerar de fleråriga fängelsestraff.