Genombrott i utredning av mordet i Eriksberg

Utredningen av mordet på en man i Eriksberg i somras har tagit viktiga steg framåt. Arbetet är nu i ett intensivt skede där utredarna ringar in misstänkta gärningsmän.

Den 35-årige mannen hittades svårt skadad i en trappuppgång på Täljstensvägen en natt i början av augusti. Nu arbetar polisen med nya spår från mordet.

Den 35-årige mannen hittades svårt skadad i en trappuppgång på Täljstensvägen en natt i början av augusti. Nu arbetar polisen med nya spår från mordet.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala2019-11-17 08:04

Mordet på 35-årige Matar Dioume, som hittades svårt blödande i ett trapphus på Täljstensvägen i Eriksberg natten mot 3 augusti i år är fortfarande ouppklarat. Utredningsarbetet efter sommaren ledde inte till några avgörande genombrott. Polisen har i omgångar vädjat om tips från allmänheten eller personer som vet något om händelsen

Under hösten har läget förändrats. Utredarna bedömer nu att chanserna för att mordet ska kunna klaras upp har ökat betydligt. Fynd har gjorts av nya spår och förhoppningen är att de tillsammans med andra åtgärder ska leda arbetet framåt:

– Det har säkrats nya spår som skickats för analys. Det är svårt att säga hur lång tid det tar innan vi får svar, även om ärendet är prioriterat, säger kammaråklagare Pontus Melander, som leder förundersökningen. 

Det står nu också klart att utredningen på senare tid riktats direkt mot personer som anses kunna ha något att göra med mordet:

– Vi arbetar fortfarande intensivt och med inriktning mot ett visst specifikt spår. Det rör sig om misstankar mot ett par personer bland offrets bekanta, säger Pontus Melander. 

Polisen vill fortfarande få in tips från personer som gjort iakttagelser från platsen. Särskilt intressant är det område mellan trapphuset på Täljstensvägen, där mannen hittades, och den närliggande busshållplatsen på Norbyvägen dit han var på väg. 

– Vi är intresserade av iakttagelser från ungefär strax före midnatt till omkring 01.30 på natten mot 3 augusti, säger Pontus Melander.

Polisens önskemål om tips har gett en del resultat. Bland annat har vissa iakttagelser från området under mordnatten kunnat avföras från utredningen:

– De har helt enkelt inte med fallet att göra. Det är också en viktig kunskap i arbetet, säger Cecilia Winblad, chef för Uppsalapolisens avdelning för grova brott. 

På torsdag gör polisen ett nytt försök att få in uppgifter om utredningen, via TV 3-programmet Efterlyst. 

Den 35-årige mannen hade besökt sin tidigare hustru och parets dotter i en bostad på Täljstensvägen på kvällen den 2 augusti. Han lämnade lägenheten omkring 00.45 på natten för att gå till busshållplatsen på Norbyvägen och åka hem. Bara tio minuter senare hittades han i trappuppgången, svårt blödande efter en skada i bröstkorgen från ett stickvapen. Han fördes till Akademiska sjukhuset men hans liv kunde inte räddas. 

Karta: Täljstensvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!