Den nya utvecklingsplanen ska innehålla konkreta åtgärder på hur man kortsiktigt och långsiktigt ska arbeta kring den sociala oron i Gränby. Men exakt vad åtgärderna kommer att bli är ännu inte klart.

– Det är det vi ska ta fram nu, i samråd med aktörer som kan påverka situationen. Men det kan till exempel handla om att åtgärda otrygga miljöer, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Redan i augusti förra året skrev UNT om att polis, socialtjänst och fastighetsägare kraftsamlade för att öka tryggheten i Gränby.

Hur har trygghetsarbetet gått under året som varit?

– Det har gjorts en hel del. Skolan har varit aktiv och vi har bland annat haft trygghetsvandringar. Men det är bara att konstatera att vi behöver göra ännu mer. Vi vet att arbetssättet där vi samlas kring en utvecklingsplan är effektivt och vi har tidigare arbetat på liknande sätt i exempelvis Gottsunda, säger Erik Pelling.

Han är hoppfull om att det går att komma till rätta med otryggheten i Gränby.

– Jag är alldeles övertygad om att det går, och det är helt nödvändigt att det gör det. Det finns många parter som vill bidra och en stark vilja att komma till rätta med det här. Många människor drabbas av en liten minoritet som förstör – och så får det inte vara.

Utvecklingsplanen förväntas att levereras för politiskt beslut i november.