En ny skola var redan påtänkt. Men när Gottsundaskolan under måndagen förstördes i branden började det både bildligt och bokstavligen talat brinna i knutarna för kommunledningen. Kommunalrådet Erik Pelling (S) lät meddela att byggandet av Gottsundaskolan ska snabbas på så gott det går.

Men samtidigt som en ny skola ska byggas kommer nu kritik mot Uppsala kommuns hantering av bygginvesteringar. Och problemen är extra allvarliga när det kommer till byggande av förskolor och skolor, enligt en granskning av den externa revisionsbyrån KPMG.

– Kommunen som offentlig aktör måste följa den lagstiftning som finns. Syftet med upphandling är att få rätt kvalitet till rätt pris och minska risken för korruption och kompisbeställningar, säger Karolina Larfors (L) och ordförande i Uppsalas kommunrevision.

Artikelbild

| Uppsala kommuns byggande lider av stora brister, enligt en extern revisionsrapport. Arkivbild.

Granskningen är gjord på ett urval av byggärenden. Man kan alltså inte dra några slutsatser om hur vanligt förekommande bristerna är i det totala byggandet, enligt Karolina Larfors.

Anledningen till att förskolor och skolor är extra problematiskt är att kommunen tenderar att blanda in så många aktörer. Såhär svarar kommunalrådet Erik Pelling (S) till P4 Uppland på frågan om vad det här innebär inför byggandet av Gottsundaskolan:

– Det gör det extra viktigt att lyfta de här granskningspunkterna så att vi kan rätta till det som inte är tillräckligt bra. Det behöver vi göra, inte minst nu när vi ska bygga en bra skola för Gottsunda på kortare tid än normalt.