”Det är inte längre fult i Skyttorp”. Så avslutades ett tipsmejl som kom till UNT:s redaktion tidigare i sommar. Bakgrunden var en artikelserie från 2018 i UNT om orterna längs Upptågsrälsen där en rubrik löd: ”Varför är det så fult i Skyttorp?”. Flera ortsbor beklagade sig i reportaget över de trista, nedgångna fabrikslokalerna som alla förbipasserande på tågen får mitt i synen om de tittar ut genom rutan när tåget stannar.

Sedan dess har det skett en ansiktslyftning, i alla fall i kvarteret mitt emot stationen där Svenska kyrkan håller till. Och det var det som någon ville tipsa om. I vintras invigdes nämligen Katarinakapellet, som byggts som en tillbyggnad till Kyrkans hus som sedan UNT:s reportage genomgått en in- och utvändig totalrenovering.

Då, 2018, träffade vi församlingsassistenten Emmeli Andersson, född och uppvuxen i Skyttorp. Nu möter hon oss igen och visar stolt det vackra kapellet, som fått sitt namn efter Heliga Birgittas dotter Katarina. Ljuset rinner vackert in genom höga fönster och landar på golvet i gudstjänstlokalen. Taket är högt och trots de få kvadratmetrarna har kapellet en hög rymd.

Artikelbild

| 150 personer kom på invigningen av Katarinakapellet i Skyttorp i vintras, berättar Emmeli Andersson.

– Här hade vi nyss en hel musikal. Kapellet rymmer många, säger hon.

För tillfället ligger mycket verksamhet i semesterdvala, men under våren har det varit full fart med aktiviteter i Kyrkans hus och kapellet varje dag. Det är barn- och pensionärsgrupper, körsång, gudstjänster, andakter, med mera.

– Vi har 50 barn i barnverksamheterna, säger Emmeli Andersson.

Känner ni er som kyrkan mitt i byn?

Artikelbild

| Kapellet har fått sitt namn efter heliga Birgittas dotter, Katarina, som finns på en målning i Lena kyrka i Vattholma.

– Ja, verkligen, för här finns inte så mycket annat. Det här har blivit ett lyft för oss och för Skyttorp, många har kommit hit nu som aldrig kommit tidigare. Det är väldigt positivt.

Runt omkring Kyrkans hus har det dock inte hänt just något sedan senast. Emmeli Andersson beskrivning av hur det ser ut är ”sunkigt”. En titt ut genom kapellets vackra hörnfönster förklarar vad hon menar. Där tittar betraktaren rakt in i ett stycke skitig industrihistoria i form av en tegelskorsten och baksidan av en gammal fabriksfastighet.

Artikelbild

| Till höger bakom Emmeli Andersson är det nybyggda Katarinakapellet.

LÄS MER: De vill satsa - i Skyttorp

Av de tankar på utbyggnad av Skyttorp med nya bostäder som Erik Pelling (S) yppade i UNT:s artikelserie har de ännu inte blivit något. Emmeli Andersson säger att man hör om sådana idéer ibland, men att det aldrig verkar blir något konkret. Därför har kyrkans initiativ mitt i byn engagerat så, tror hon. Ortsbor har följt bygget noga och frågat om bygglösningar och färgsättning, berättar hon.

Artikelbild

| Här hölls gudstjänsterna innan kapellet var byggt, berättar Emmeli ANdersson, församlingsassistent.

– Flera har klappat en på axeln och sagt: ”Gud vad bra att i alla fall kyrkan vågat satsa”.