Polisen hittade narkotikapartiet vid en kontroll på Stockholms centralstation i vintras. Det låg inlindat i fem hopknutna plastpåsar, nedstoppade i en sportbag med ett emblem från en uppländsk idrottsklubb. Mannen som bar på väskan – även han Uppsalabo – greps och dömdes senare till drygt tre års fängelse för att ha transporterat narkotikan från Karlstad.

LÄS MER: Uppsalabo hade amfetamin på stationen - döms

På ett par av platspåsarna säkrades DNA som visade sig komma från en Uppsalabo i 40-årsåldern. Mannen åtalades för grovt narkotikabrott men har hela tiden nekat till brott och förklarat att han hanterat påsarna vid ett tidigare tillfälle, då hans DNA måste ha hamnat på dem. Stockholms tingsrätt trodde inte på hans berättelse och dömde honom till fyra års fängelse.

LÄS MER: Åtalas för två kilo amfetamin i väska

Mannen överklagade domen och lade fram viss ny bevisning för att styrka sin oskuld, men även hovrätten är kallsinnig till hans förklaringar. Domstolen pekar bland annat på att sportbagen kunnat knytas till Uppsalabon och att det hittats amfetamin i mannens källare, av samma låga kvalitet som fanns i platspåsarna. Dessutom hade han telefonkontakt med kuriren dagarna innan transporten. Enligt domstolen har han lämnat svårförklarliga uppgifter om olika händelser under de aktuella dagarna. Slutsatsen blir att domen på fyra års fängelse står fast. Hovrätten är enig.