Tingsrätten häktade mannen på den starkare misstankegraden efter en och en halv timmes häktningsförhandling på lördagseftermiddagen. Större delen av förhandlingen, då åklagaren lade fram sin bevisning, hölls bakom stängda dörrar. Under den öppna delen förklarade mannen via sin försvarare att han nekar till brottsmisstanken. Utredningen omges av sekretess och inget är för närvarande känt om innehållet i misstankarna mot mannen.

Polisen upptäckte de misstänkt farliga kemikalierna i mannens lägenhet på Sysslomansgatan sent i onsdags kväll. Polisens bombskydd kallades till platsen men det bedömdes inte finnas någon fara för de boende och inga bostäder utrymdes. Mannen, som är i 30-årsåldern, greps och anhölls tidigt på torsdagsmorgonen, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Under dagen pågick teknisk undersökning och beslag i bostaden.

LÄS MER: Bombskyddet kallades till Uppsala

När mannen på lördagen begärdes häktad hade åklagaren ändrat brottsrubriceringen till förberedelse till mord. Som alternativ – om tingsrätten inte skulle anse bevisningen tillräcklig – begärde åklagaren mannen häktad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Efter förhandling och överläggning beslutade tingsrätten häkta mannen helt enligt åklagarens förstahandsalternativ. Enligt rätten finns det risk för att den misstänkte, om han skulle släppas fri, skulle kunna begå fler brott eller påverka den pågående polisutredningen.

Åklagaren får nu tid till i första hand 31 januari för att fortsätta utredningen. Mycket talar emellertid för att utredningen blir omfattande och inte kommer att vara färdig vid den tidpunkten. I så fall måste åklagaren begära mannen fortsatt häktad, annars ska han släppas på fri fot.