Vad kommer programmet att handla om?

– Programmet kommer att handla om en av de viktigare valfrågorna. Det vill säga brottslighet och trygghet. Vi har till exempel sett att många förslag från de politiska partierna handlar om utsatta områden och tuffare tag, säger Belinda Olsson.

Varför sänder ni från Uppsala?

– Vi har diskuterat att göra ett program som handlar om brott, trygghet och ordningsvakter. Då kom Uppsala upp som ett exempel eftersom ni har kommunala ordningsvakter. Men såklart även er polischef (Jale Poljarevius, reds anmn) som till och med har blivit hyllad av statsminister Stefan Löfven. Vi kontaktade honom och försökte bygga ett program runt Uppsala.

Det är valår - ställer det högre krav på er?

– Det är klart att vi känner av pressen, även om det är högt tryck i vanliga fall, men vi märker att temperaturen har höjts. Det gäller framförallt att vi känner oss extra mycket under lupp vad gäller balans i programmet. Alltså balans mellan det som anses vara höger- eller vänsterdebattörer. Man känner även av det i debatten, många politiker går ut hårdare mot varandra. Man vill visa sina väljare var man står och ta kommando.

Hur mycket förbereder man sig inför ett sånt här program?

– Just när vi åker ut och sänder försöker vi förbereda oss så mycket som möjligt. Parallellt med de vanlig sändning har vi arbetat med programmet i Uppsala under nästan två veckor. Det är ett jättestort maskineri att åka ut, men det syns inte riktigt i rutan. Det är mycket som ska samspela och det är enormt mycket teknik. Sen är det ganska stora ämnen som man måste läsa på om.

Vilka är det som deltar i programmet?

– Det är en blandning av personer, men några av de som är med är: Jale Poljarevius, polischef i Uppsala. Kommunalråd Erik Pelling (S). Kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M). Riksdagsledamot Paula Bieler (SD). Riksdagsledamot Daniel Riazat (V). Jerzy Sarnecki, kriminolog. Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs Posten och verksam vid Uppsala Universitet. Sen är nattvandrarna Emelie Lamberthz och Shabnam Alehverdy som startade Safe street 018 med.

Programmet direktsänds på SVT1 torsdag klockan 22.00.