I en debattartikel på unt.se på fredagseftermiddagen kräver CUF Stefan Hannas avgång.

Det är särskilt Stefan Hannas agerande i slutet av valrörelsen samt efter valet som väcker kritik inom ungdomsförbundet. John Hultengård nämner bland annat Stefan Hannas aktion mot konstverket i Carolinabacken strax innan valet, då han i ett pressmeddelade skrev att han skulle måla om verket.

– Det var direkt olämpligt och ingen annan hade informerats om den här kampanjen. Annie Lööf skulle komma till Uppsala bara några timmar senare, om något hade gått snett hade hon i värsta fall behövt försvara detta, säger John Hultengård.

Stefan Hannas agerande efter valet, sedan det blev klart att Liberalerna förhandlade om att styra ihop med S och MP, får också hård kritik från John Hultengård. Särskilt tonen mot Liberalernas ledare Mohamad Hassan. I debattartikeln skriver han hur "vi i CUF" höll på att "skämmas ögonen ur oss när vi såg Stefan Hanna håna Liberalerna och deras ledare med förställd röst i SVT Nyheter".

– Det är under all kritik. Jag förstår att han blev besviken att det inte blev ett allianssamarbete, det blev jag också. Men när det nu inte blev av får man släppa det och gå vidare och driva kraftull opposition. I stället skämmer han ut oss offentligt.

John Hultengård tycker också att Stefan Hanna motarbetade ungdomsförbundets sätt att bedriva valrörelse. CUF ville skicka egna debattörer till de skoldebatter där CUF skulle ta dem, men Stefan Hanna avfärdade detta vid en rad tillfällen och tog dem själv.

– Det blev droppen. Politik är en förtroendebransch och Stefan Hanna har förbrukat förtroendet.

John Hultengård skriver i debattartikeln att dessa är exempel på Stefan Hannas dåliga omdöme och att han nu fått nog med andra chanser. CUF vill därför att Stefan Hanna frivilligt avgår från alla sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan.

– Vi säger inget om vem vi tycker ska ta över i stället, bara att partiet nu behöver inleda en process att ta fram en annan kandidat. Han är inte rätt person att leda partiet.

Sin plats i kommunfullmäktige har han ju fått av väljarna?

– Ja, och det respekterar vi och vi kan inte tvinga honom att avgå. Men vi uppmanar honom starkt att avgå åtminstone som kommunalråd och ledare för C i Uppsala.

Bedömer du att ni har stöd för detta bland andra medlemmar lokalt?

– Det finns det bland en del, men jag ska inte uttala mig. Det finns också många som tycker att han gör ett bra och kompetent jobb.

Centerpartiet gjorde ju ett väldigt bra val i Uppsala?

– Ja och det är såklart roligt. Stefan Hanna gjorde ett bra jobb i valrörelsen överlag, men han gjorde också många misstag. Vår bedömning är att vi kunde fått ännu fler mandat utan de misstagen.

Läs mer: Stefan Hanna: "Att avgå skulle vara ett stort svek mot väljarna"