Det var i början av sommaren som Estefan Gamboa stod med en vän vid ett övergångställe i korsningen vid Carolina Rediviva i Uppsala. Trafiken var tät, med många cyklister och bilar. En cyklist passerade Estefan Gamboa i hög hastighet, vilket fick honom att agera på instinkt:

– Det kändes som att hon inte hade koll på trafiken. Så jag hann stoppa henne innan hon åkte ut framför en bil i hög fart. Jag tänkte inte så mycket, utan det skedde som en reflex, säger han.

Han berättar att cyklisten blev chockad och tacksam. En tid senare berättade vännen, som var med vid händelsen, att hon hade nominerat honom till ett pris för hans insats.

Det är däckföretaget Goodyear som för andra året i rad delar ut priset ”Vägens hjälte”. Estefan Gamboa är en av tio finalister som allmänheten, fram till den 15 november, kan rösta på för att kora en vinnare. Den som får flest röster vinner en resa till USA. Men för Estefan Gamboa är inte priset så viktigt.

– Det viktigaste var att jag kunde avvärja en olycka. Nomineringen är bara en oväntad men rolig bonus.

Estefan Gamboa berättar att han brukar vara uppmärksam när han rör sig i trafiken.

– Man är ju beroende av hur andra gör, så man behöver ha koll på både sig själv och resten av trafikanterna.

Han tycker att Uppsala har mycket trafik i förhållande till sin storlek.

– Det är framför allt väldigt många cyklister att ha koll på. Men överlag så tycker jag att trafiken fungerar bra här i stan.