Mellan lättölen och mineralvattnet finns även ett antal backar med julmust till försäljning på Stora Coop i Boländerna. Men någon felleverans är det inte frågan om.

– Vi brukar beställa in så mycket att vi kan spara lite must till nästa år. Då blir den lagrad och så kan vi ställa fram den tidigt före jul. Nu var det kunder som frågade efter must och då ställde vi ut den i butiken. Det går inte att beställa julmust så här års, säger Anders Olsén, stormarknadschef på butiken.

Men ni sparar inte några pet-flaskor?

– Nej det går inte. Pet-flaskorna håller inte så länge och har ett mycket kortare datum. Men för de här backarna är bäst före-datumet satt till julen 2019.

Är det många som har köpt julmust till midsommar?

– Det är väl ingen jätteprodukt, men några kunder tycker det är gott och plockar ner några flaskor när de köper en back. Eftersom vi ändå har den hemma kan den stå här bland backarna. Det tar ingen extraplats.

Miljömässigt har de livscykelanalyser som gjorts än så länge utfallit till returflaskans fördel. Trots det har det blivit allt svårare att få tag på dricka i returflaskor i backar. Utbudet av läsk har minskat och flera affärer har helt slutat att sälja drickabackar. Men på Coop har man än så länge inga planer på att sluta sälja dricka i back.

– Många kunder uppskattar och vill köpa dryck i backar. Och så länge vi har plats kommer vi att ha dem kvar, säger Anders Olsén.